Eveniment

Comisia Europeană avertizează România să se întoarcă la deficitul structural de 1% din PIB şi să combată munca la negru

Comisia Europeană avertizează România să se...

Autor: Iulian Anghel

23.05.2017, 00:06 625
„În baza datelor execuţiei bugetare pe 2016, România este într-o deviere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO). În conformitate cu articolul 121 alineatul (4) din TFUE şi cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului European, Comisia a emis un avertisment la adresa României la 22 mai 2017 întrucât a fost obser­vată o abatere semnificativă de la obiec­tivul bugetar pe termen mediu”, arată Co­misia Europeană în recomandările anuale pe care le face în cadrul „semestrului european”.

România s-a abătut de la MTO începând cu 2015, în momentul în care guvernul a decis să impulsioneze economia prin consum, majorând salariile la stat şi salariul minim pe economie şi reducând TVA. Acest lucru a impulsionat creşterea până spre un ritm de aproape 5% anul trecut. Dar, cu bani mai puţini în vistierie, Finanţele s-au împrumutat mai mult şi astfel deficitul bugatar a ajuns la 3% din PIB anul trecut. Anul acesta Comisia estimează un deficit bugetar al României de 3,6% din PIB şi 3,9% din PIB în 2018. Deficitul structural a fost anul trecut estimat la 2,5% din PIB. Pen­tru anul acesta, raportul de ţară pu­blicat în aprilie prevede un deficit structural de 3,9% din PIB, iar pentru 2018 unul de 4% din PIB.

Comisia nu poate pedepsi România pentru depăşirea deficitului structural de 1% din PIB, întrucât nu este în clubul euro, dar o poate face dacă ţara depăşeşte deficitul bugetar de 3% din PIB. MTO permite un deficit structural de maximum 1% din PIB pentru ţările cu o datorie publică sub 60% din PIB - cazul României - şi unul de 0,5% din PIB pentru celelalte. Comisia Europeană face României trei recomandări - prima dintre ele fiind corectarea deficitului structural. Dar făcând aşa, guvernul ar trebui să ducă în jos şi deficitul bugetar, un lucru complicat având în vedere cheltuielile la care s-a angajat.

Comisia Europeană mai recomandă României să adopte legislaţia care egali­zează vârstele de pensionare între femei şi bărbaţi, să-şi consulte partenerii sociali înainte de a stabili salariul minim şi să-şi îmbunătăţească sistemul de colectare a taxelor.

Între alte recomandări se numără combaterea muncii la negru.

O altă recomandare care revine frecvent în actele Comisiei se referă la accesul la educaţia de calitate, în special pentru romi şi pentru copiii din zona rurală. În privinţa sistemului de sănătate, Executivul de la Bruxelles mai recomandă decongestionarea spitalelor, trecerea la îngrijirea în ambulatoriu şi reducerea plăţilor informale.

Recomandările Comisiei pentru România

- În 2017, România trebuie să asigure corectarea „deviaţiei semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu”. În 2018, „să-şi continue politica fiscală în conformitate cu cerinţele componentei preventive a Pactului de Stabilitate şi Creştere” . România trebuie să aplice „pe deplin cadrul fiscal”. Trebuie consolidată colectarea taxelor. Munca la negru trebuie combătută.

- Serviciile de integritate trebuie consolidate. Trebuie adoptată legislaţia care să egalizeze vârsta de pensionare pentru bărbaţi şi femei. Trebuie să fie adoptat un mecanism transparent pentru stabilirea salariului minim, în consultare cu partenerii sociali. Trebuie îmbunătăţit accesul la educaţia tradiţională de calitate, în special pentru romi şi copii din zonele rurale. În domeniul asistenţei medicale, trebuie să se treacă la îngrijirea în ambulatoriu şi trebuie reduse plăţile informale.

- Trebuie adoptată legislaţia pentru asigurarea unui serviciu public profesionist şi independent. Proiectele pentru investiţii publice trebuie pregătite mai bine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO