Eveniment

Comisia Europeană continuă să susţină că reducerea fiscalităţii creşte deficitul la peste 3% din PIB

Comisia Europeană continuă să susţină că reducerea...

Autor: Andra Oprescu

20.05.2015, 00:04 119
Comisia Europeană (CE) continuă să susţină că programul de reducere fiscală al guvernului va crea un gol foarte mare în buget, iar deficitul bugetului general consolidat va depăşi de anul viitor 3% din PIB, ceea ce va împinge România în procedura de deficit excesiv.

Misiunea comună FMI – CE, o misiune de tatonare care s-a aflat la Bu­­­cureşti vreme o săptămână, s-a în­cheiat ieri fără ca reprezentanţii guver­nului român să îi poată convinge pe experţii celor două instituţii internaţio­nale care au asistat financiar România de-a lungul anilor de criză că golurile bugetare rezultate în urma reducerilor fiscale pot fi acoperite din veniturile suplimentare ce vor rezulta în urma ma­jorării consumului.

Spre deosebire de alte dăţi, CE este mai interesată de evoluţia deficitului bu­getar al României decât este FMI pen-tru un motiv simplu: acordul cu FMI ex­piră în septembrie, iar autorităţile de la Bucureşti nu arată nicio grabă pentru încheierea unui nou acord, ceea ce în­seamnă că, în lipsa unui nou acord, „mi­siunea de supraveghere“ a Româ­niei va reveni în totalitate „executivului“ comu­nitar. Dincolo de obiecţiile tehnice, experţii internaţionali spun că nu înţeleg pur şi simplu filosofia reducerilor fiscale propusă de guvernul de la Bucureşti. TVA reprezintă a doua sursă de venit a bugetului general consolidat, după asigurările sociale. TVA a adus anul trecut bugetului aproape 51 mld de lei, echivalentul a 24% din veniturile bugetare şi 7,5% din PIB.

În primăvară, Comisia a sugerat gu­vernului că, dacă ţine neapărat să reducă fiscalitatea, atunci să reducă taxele directe, în special taxarea pe muncă, pe considerentul că acest lucru poate stimula şi consumul, cu rezultate po­zitive pentru buget, mai mult chiar decât o poate face reducerea TVA. După „filosofia“ Comisiei, care susţine că nu înţelege „filosofia“ guvernului, oamenii vor cheltui mai mult dacă vor avea mai mulţi bani şi vor decide ei singuri pe ce să îi cheltuiască.

Comisia Europeană cere guvernului de la Bucureşti să ia măsuri compensatorii astfel încât să aibă siguranţa că România se menţine în limitele convenite ale disciplinei fiscale şi bugetare şi după intrarea în vigoare a programului de relaxare fiscală.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, cu scopul de a proteja împotriva unor eventuale şocuri şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Acordul cu FMI este însoţit de un alt acord de împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro, cu Uniunea Europeană, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO