Eveniment

Comisia Europeană: Impozitarea progresivă ar putea contribui la redistribuirea echitabilă a bogăţiei

Comisia Europeană: Impozitarea progresivă ar putea...

Autor: Dan Straut

18.07.2017, 16:13 251

„Documentul de reflecţie” cuprinde o analiză a efectelor pe care globalizarea le-a avut asupra UE. „Realitatea este că, deşi UE a beneficiat enorm de pe urma globalizării, acest fenomen a adus şi multe provocări. La nivel mondial, globalizarea a scos din sărăcie sute de milioane de oameni şi le-a permis ţărilor sărace să mai reducă din decalajul faţă de ţările dezvoltate”, notează autorii analizei.

Pentru UE, comerţul mondial a stimulat creşterea economică, fiecare miliard de euro suplimentar produs din exporturi ducând la menţinerea a 14.000 de locuri de muncă. De importurile ieftine beneficiază în special familiile mai sărace. „Aceste avantaje nu vin însă de la sine şi de ele nu se bucură în egală măsură toţi cetăţenii. Europa este afectată şi de faptul că nu toate ţările aplică aceleaşi standarde în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, protecţia mediului sau siguranţa, ceea ce înseamnă că deseori companiile europene nu pot concura cu întreprinderile străine exclusiv în termeni de preţuri. Din acest motiv se închid fabrici, se pierd locuri de muncă şi se reduc presiunile asupra angajatorilor, ceea ce are ca efect înrăutăţirea condiţiilor salariale şi de muncă pentru lucrători”, se arată în document.

Potrivit Comisiei Europene, „soluţia nu stă nici în protecţionism, nici în politicile neintervenţioniste”. UE „trebuie să asigure o mai bună distribuţie a avantajelor globalizării, lucrând atât cu statele membre şi cu regiunile, cât şi cu partenerii internaţionali şi cu alte părţi interesate. Trebuie să profităm de ocazie şi să îi dăm globalizării o formă care să respecte valorile şi interesele noastre”.

Pe plan intern, documentul propune „instrumente menite să îi protejeze pe cetăţeni şi să îi facă mai autonomi prin politici sociale robuste şi să le ofere sprijinul de care au nevoie pentru a beneficia de programe de educaţie şi formare de-a lungul întregii vieţi”. Iar în opinia autorilor „aplicarea unor politici privind impozitarea progresivă, investiţiile în inovare şi implementarea unor politici ferme în domeniul protecţiei sociale ar putea contribui la redistribuirea mai echitabilă a bogăţiei”.

Efectele negative ale globalizării „pot fi atenuate cu ajutorul fondurilor structurale ale UE, utilizate pentru a sprijini regiunile vulnerabile, şi al Fondului european de ajustare la globalizare, care îi ajută pe lucrătorii strămutaţi să îşi găsească un alt loc de muncă”.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ o treime din venitul naţional provine din comerţul cu restul lumii. „Creşterea pieţelor externe a dus la creşterea exporturilor UE şi, odată cu acestea, a numărului de locuri de muncă bine plătite. Specializându-se în ceea ce ştiu să facă cel mai bine, ţările pot produce mai mult cu resurse mai puţine, iar puterea de cumpărare a consumatorilor creşte. Oamenii călătoresc, muncesc, studiază şi locuiesc în mai multe ţări. Interacţionează unii cu alţii în mediul on-line, fac schimb de idei şi de experienţe şi îşi lărgesc orizonturile culturale. Studenţii au acces pe internet la cursuri organizate de universităţi de top din toată lumea. Competiţiile internaţionale şi cooperarea ştiinţifică au accelerat inovarea. Globalizarea a scos din sărăcie sute de milioane de oameni şi le-a permis ţărilor mai sărace să reducă din decalajul faţă de ţările dezvoltate. Dar globalizarea aduce cu sine şi multe provocări. Mulţi europeni se tem că printre consecinţele sale s-ar putea număra creşterea inegalităţilor, pierderea de locuri de muncă, injustiţia socială sau reducerea standardelor în ceea ce priveşte protecţia mediului, sănătatea sau protecţia vieţii private. Uneori, oamenii simt că le sunt ameninţate identitatea, tradiţiile şi modul de viaţă. Aceste temeri trebuie recunoscute şi abordate în mod corespunzător”, conchid autorii analizei.

„Documentul de reflecţie” privind valorificarea oportunităţilor oferite de globalizare va fi urmat de documente similare pe următoarele teme: aprofundarea uniunii economice şi monetare, pe baza Raportului celor cinci preşedinţi din iunie 2015, viitorul apărării europene şi viitorul finanţelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO