Eveniment

Comisia Europeană: În România creşterea salariilor peste productivitate va avea consecinţe asupra locurilor de muncă

Comisia Europeană: În România creşterea salariilor...

Autor: Iulian Anghel

10.06.2016, 00:04 875

Productivitatea muncii creşte în România, peste media zonei euro. Dar creşterea este insuficientă pentru a putea spera rapid la o convergenţă reală cu ţările din zona euro. Raportul de convergenţă al Comisiei Europene publicat marţi - care analizează pregătirea ţărilor UE noneuro pentru aderarea la euro - anticipează că productivitatea muncii anul acesta şi anul următor va creşte în România cu trei - patru procente peste media zonei euro.

Economiştii spun că, deşi România îndeplineşte criteriul convergenţei nominale pentru aderarea la euro, convergenţa reală (nivelul veniturilor populaţiei, nivelul productivităţii) rămâne o piedică majoră în calea aderării la moneda unică. Datele Eurostat confirmă temerile: angajaţii români au o productivitate de cinci - şase ori mai mică decât un angajat dintr-o ţară din zona euro şi nu pentru că ar munci mai puţin, ci pentru că fac produse cu valoare adăugată foarte mică.

Creşterea salariilor (cu 16% în aprilie faţă de aprilie 2015) a fost văzută de unii economişti drept un pericol pentru productivitate, ceea ce ar putea conduce la închideri de companii mai ales în zonele economiei cu valoare adăugată mică. Raportul de convergenţă al Comisiei admite: „Creşterea salariilor a fost accelerarea considerabilă şi estimăm să depăşească creşterea productivităţii în 2016 şi 2017, având drept rezultat creşteri semnificative ale costurilor salariale unitare nominale care sunt de natură să afecteze competitivitatea şi crearea de locuri de muncă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO