Eveniment

Comisia Europeană lansează un avertisment fără precedent la adresa Guvernului: Trebuie să discutăm bugetul pe 2021 şi măsurile de corecţie pentru ca situaţia finanţelor publice din România devine nesustenabilă. În lipsa unor măsuri, datoria publică va ajunge la 100% din PIB în 2027, iar acoperirea ei devine riscantă

Comisia Europeană lansează un avertisment fără...

Autor: Robert Manea

06.01.2021, 18:42 12116

Comisia Europeană l-a înştiinţat pe noul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare că vrea să discute bugetul public al României pe 2021 şi să analizeze împreună acţiunile necesare, atât imediat, cât şi pe termen mediu pentru a aduce situaţia fiscală pe o cale sustenabilă.

Comisia Europeană va reevalua situaţia bugetară a României în primăvăra anului 2021 şi dacă va fi cazul va propune noi paşi în cadrul procedurii de deficit excesiv.

În acelaşi timp, Comisia Euorpeană avertizează Guvernul că datoria publică a României poate să ajungă la 100% din PIB în 2027, asta dacă nu se iau măsuri de corecţie, care sunt absolut necesare.

Comisia Europeană avertizează că România se va confrunta cu un risc ridicat pe termen mediu legat de sustenabilitatea datoriei publice.

„Acest nivel al riscului indică faptul că există vulnerabilităţi fiscale semnificative care trebuie soluţionate prin măsuri adecvate.” se arată într-o scrisoare transmisă la finalul lunii decembrie de către Comisia Europeană noului Ministru de Finanţe, Alexandru Nazare.

Scrisoarea a fost publicată prima dată de HotNews.  

Comisia Europeană spune că „având în vedere gravitatea situaţiei fiscale, vă încurajăm cu tărie să luaţi în considerare alte iniţiative de politică fiscală încă din 2021, atât pe partea veniturilor cât şi a cheltuielilor.”

Din cauza crizei coronavirus care a adus şi o criză economică fără precedent, Guvernul Orban s-a împrumutat foarte mult în 2020 pentru a acoperi creşterea de deficit bugetar - spre 9% din PIB şi a reînfiinţat datoriile care ajungeau la scadenţă.

În aceste condiţii, datoria publică a crescut cu 83 mld. de lei în 10 luni, ajungând la 457 de miliarde de lei în octombrie 2020, reprezentând 47% din PIB.

Deficitul bugetar pe 2020 a depâşit 90 de miliarde de lei, iar aceeaşi sumă este prognozată şi pentru 2021.

Noul premier Florin Cîţu, care a fost Ministru de Finanţe în Guvernul Orban şi care a fost responsabil de finanţarea deficitului bugetar şi a datoriei publice a declarat că vrea să introducă o mai mare stricteţe în cheltuirea banului public şi va încerca reducerea deficitului bugetar pe 3-4% din PIB în 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO