Eveniment

Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a utilizării sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID-19

Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a...

Autor: Mediafax

03.02.2022, 19:15 157

Comisia Europeană propune prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID.

Potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană, COVID continuă să fie prevalentă în Europa şi, în acest stadiu, nu se poate stabili impactul unei eventuale creşteri a infecţiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau al apariţiei unor noi variante.

Prin prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului care instituie certificatul, călătorii vor putea continua să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în UE în cazul în care statele membre vor menţine anumite măsuri de sănătate publică.

Prin adoptarea propunerii, joi, Comisia se asigură că Parlamentul European şi Consiliul vor putea încheia procedura legislativă în timp util, înainte de expirarea datei până la care se aplică regulamentul actual.

Pe lângă prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID până în iunie 2023, Comisia propune, de asemenea, câteva modificări limitate:

- includerea testelor antigenice de înaltă calitate, efectuate în laborator, printre tipurile de teste pe baza cărora se poate elibera un certificat de testare. Scopul este de a extinde tipurile de teste de diagnostic în condiţiile în care cererea de teste este în prezent foarte mare

- asigurarea faptului că certificatele de vaccinare indică numărul total corect de doze administrate în orice stat membru, nu doar în statul membru care eliberează certificatul. Scopul acestei măsuri este de a răspunde preocupărilor practice exprimate de cetăţeni cu privire la faptul că certificatele pot indica un număr incorect de doze atunci când dozele de vaccin au fost făcute în state membre diferite

- prevederea faptului că li se pot elibera certificate persoanelor care participă la trialuri clinice pentru vaccinurile împotriva COVID-19: „certificatul digital al UE privind COVID eliberat participanţilor la trialuri clinice poate fi pe viitor acceptat de alte state membre. Această măsură urmăreşte să încurajeze continuarea dezvoltării şi a studierii vaccinurilor împotriva COVID-19.
Utilizarea pe plan naţional a certificatelor digitale ale UE privind COVID rămâne la latitudinea statelor membre. Legislaţia UE privind certificatul digital al UE privind COVID nici nu prevede, nici nu interzice utilizarea pe plan naţional a certificatului digital al UE privind COVID (de exemplu, pentru accesul la evenimente sau la restaurante). În acelaşi timp, în cazul în care un stat membru instituie la nivel naţional un sistem de certificate privind COVID-19, acesta ar trebui să continue se asigure că şi certificatele digitale ale UE privind COVID pot fi utilizate şi sunt acceptate pe deplin în scopurile în care se folosesc certificatele naţionale. În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să alinieze perioadele de valabilitate ale certificatelor utilizate pe plan naţional la perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor”.

Pentru a se asigura că prelungirea este adoptată la timp, înainte de 30 iunie 2022, data la care încetează să se mai aplice Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID, Comisia invită Parlamentul European şi Consiliul să adopte rapid propunerea.

Până la 31 martie 2022, Comisia va publica, de asemenea, un al doilea raport referitor la Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID, după cum se prevede în regulament. Primul raport a fost publicat la 18 octombrie 2021Căutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••. Astfel cum s-a menţionat în primul raport, Comisia prezintă propunerea de astăzi înainte de cel de al doilea raport pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată înainte de data la care încetează să se mai aplice actualul regulament.

„Nu putem prevedea cum va evolua pandemia, dar putem să ne asigurăm că cetăţenii vor putea folosi în continuare certificate care funcţionează şi care sunt acceptate peste tot. Fără această prelungire, riscăm să ne confruntăm cu o multitudine de norme naţionale divergente şi cu toate confuziile şi obstacolele aferente. Certificatul digital al UE privind COVID s-a dovedit a fi un instrument eficace pentru facilitarea liberei circulaţii în condiţii de siguranţă. Aştept cu interes ziua în care certificatele nu vor mai fi necesare, dar, până atunci, acestea ne permit să ne deplasăm în condiţii de siguranţă în Europa”, a declarat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a adăugat: „certificatul digital al UE privind COVID a facilitat libera circulaţie şi călătoriile în condiţii de siguranţă într-o perioadă marcată de incertitudine. Cetăţenii au adoptat certificatul, acesta uşurându-le viaţa. Acest instrument important a fost esenţial pentru gestionarea riscurilor şi sprijinirea măsurilor de sănătate publică în vigoare, menite să îi protejeze pe cetăţeni în timpul pandemiei. Astăzi propunem actualizarea posibilităţilor de utilizare a certificatului pentru ca cetăţenii să poată efectua călătorii în UE atât timp cât se menţin cerinţele în materie de sănătate publică. Propunem ca sistemul de certificate să fie actualizat în funcţie de cele mai recente evoluţii ştiinţifice şi epidemiologice, în lumina necesităţii de a accelera campaniile de vaccinare cu doza suplimentară de rapel (booster) şi de a sprijini continuarea cercetărilor clinice vitale în curs, oferind o recunoaştere corespunzătoare cetăţenilor care participă la aceste eforturi”.

„Cu peste 1,2 miliarde de certificate eliberate şi 60 de ţări conectate, certificatul digital al UE privind COVID a devenit un standard mondial. Prin infrastructura digitală a sistemului de interoperabilitate al UE, continuăm să facilităm acceptarea transfrontalieră a certificatelor COVID, în pas cu evoluţia pandemiei. Certificatul este un factor important de facilitare a liberei circulaţii şi a călătoriilor chiar şi în perioade de incertitudine”, a spus şi comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO