Eveniment

Comisia Europeana: Romania este aproape de a avea economie de piata functionala

03.11.2003, 00:00 16



Raportul de tara pe care Comisia Europeana urmeaza sa-l publice la mijlocul acestei saptamani urmeaza sa arate ca Romania este aproape sa devina o economie de piata functionala, dar nu a atins inca acest stadiu. Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, functionalitatea pietei este blocata in continuare de slabiciunile sistemului judecatoresc si administrativ.



Oficialii europeni au declarat insa ca textul final al raportului nu este inca finalizat.



Ei spun ca documentul subliniaza progresele facute in directia stabilitatii macroeconomice si precum si reformele structurale, masuri care au determinat cresterea investitiilor straine. Pe de alta parte, raportul atrage atentia asupra faptului ca autoritatile romane nu au reusit sa impuna disciplina financiara in companii si au continuat sa tolereze arieratele din industrie. In plus, procesul de reorganizare a companiilor oferite fara succes la privatizare a durat prea mult.



Documentul mai subliniaza faptul ca privatizarea s-a accelerat, cu toate ca se inregistreaza mari carente in special in sectorul energetic.



Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Jean Christophe Filori, a declarat ca "progresele facute de Romania vor fi salutate, iar obiectivul aderarii in 2007 ramane pe deplin realist".



Analistii internationali sunt de parere ca privatizarile de ultima ora si cresterea economica constanta ar putea aduce Romaniei statul de economie de piata functionala, dar acesta risca sa fie insotit de avertismente. In plus, ei considera ca temperarea inflatiei si finalizarea primului acord stand-by cu FMI vor cantari in adoptarea unei decizii favorabile Bucurestiului.



Analistii sunt de acord ca Romania are sanse sa primeasca statutul, dar spun ca, in caz contrar, acest lucru va avea doar un efect de scurta durata asupra pietelor internationale, unde sunt tranzactionate eurobondurile romanesti. Ei considera ca daca Romania nu obtine titlul de economie functionala de piata este posibil sa existe o fluctuatie pe termen scurt a preturilor obligatiunilor, dar, pe termen mediu, exista o perspectiva pozitiva.



Oficiali de la Bruxelles puns ca raportul va detalia si pasii pe care Romania ii mai are de parcurs in procesul sau de aderare. "Se asteapta ca raportul sa descrie in mod clar ceea ce a realizat Romania pana acum si ce mai trebuie sa realizeze in perspectiva admiterii in 2007 in Uniunea Europeana", a declarat Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei pe langa Uniunea Europeana, potrivit Mediafax.



Romania spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007, dar este singurul candidat care nu a primit titlul ce ar certifica faptul ca poate face fata mecanismelor concurentiale ale pietei unice pe termen scurt. Intreaga atentie se indreapta acum catre raportul anual al UE, care va fi publicat la 5 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO