Eveniment

Comisia Europeană trage de mânecă România: Nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind transpunerea normelor de combatere a terorismului

Comisia Europeană trage de mânecă România: Nu şi-a...

Autor: Cosmin Pirv

12.11.2021, 14:54 57

Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României şi altor 5 state membre pentru transpunerea incorectă a anumitor elemente ale normelor UE privind combaterea terorismului.

Potrivit unui comunicat al CE, celelalte cinci state sunt Ungaria, Letonia, Suedia, Slovenia şi Slovacia.

Aceste norme includ dispoziţii care incriminează şi sancţionează infracţiunile legate de terorism, cum ar fi deplasarea în străinătate pentru a comite o infracţiune de terorism, întoarcerea în UE sau deplasarea în interiorul UE pentru astfel de activităţi, instruirea în scopuri teroriste şi finanţarea terorismului.

Normele stabilesc şi dispoziţii speciale pentru victimele terorismului, pentru a se asigura că acestea au acces la informaţii fiabile, precum şi la servicii de sprijin oferite de profesionişti şi de specialişti, imediat după un atac şi atât timp cât este necesar.

„Statele membre trebuiau să le transpună în legislaţiile naţionale până la 8 septembrie 2018. Ungaria, Letonia, România, Suedia, Slovenia şi Slovacia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate să trimită un aviz motivat”, a transmis Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24