Eveniment

Comisia Europeană: UE oferă Ucrainei un împrumut de 9 miliarde de euro şi pregăteşte reconstrucţia

Comisia Europeană: UE oferă Ucrainei un împrumut de 9...

Autor: Dorin Oancea

18.05.2022, 14:41 108

Comisia Europeană a propus miercuri un împrumut de 9 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) pentru Ucraina, pentru a ajuta ţara să continue să funcţioneze în timp ce se luptă să respingă invazia rusă şi doreşte să creeze un mecanism de reconstrucţie pentru după război, scrie Reuters.

Banii pentru împrumutul de 9 miliarde de euro ar urma să fie împrumutaţi de Comisie de pe pieţe în cadrul mecanismului de asistenţă macrofinanciară, susţinut de garanţii ale guvernelor UE.

"Propunem să completăm ajutorul semnificativ pe termen scurt oferit până acum cu o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro în 2022", a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

"Dar trebuie să ne gândim şi la ziua de după, pentru efortul mai amplu de reconstrucţie. UE nu va fi şi nu ar trebui să fie singura care să contribuie la acest efort", a spus ea.

"Acesta este motivul pentru care propunem o platformă de reconstrucţie ca parte a acestui plan, condusă în comun de Ucraina şi Comisie şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune", a spus ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO