Eveniment

Comisia Europeană vede un nou sezon record la grâul românesc, cu o recoltă de 7,4 mil. tone

Comisia Europeană vede un nou sezon record la grâul...

Autor: Gabriel Razi

14.05.2014, 00:04 606
Comisia Europeană a ajustat în sus cu 8% prognoza pentru recolta de grâu a României, care este acum estimată la 7,4 milioane de tone, nivel similar cu cel de anul trecut şi unul dintre vârfurile istorice.

Grâul este o afacere de 1,4 miliarde de euro pentru agricultori şi un reper atât pentru procesatorii din panificaţie, cât şi pentru traderii de materii prime. „Ploile au fost frecvente şi abundente în centrul, sudul şi estul României, dar precipitaţiile au fost mai mici în nord-vest. Per total, a fost cea mai ploioasă lună aprilie din ultimii 39 de ani“, arată raportul Comisiei.

Ajustarea pozitivă a recoltei de grâu a României este a doua cea mai mare din Uniunea Europeană după cea a Portugaliei. Pe locul trei este Bulgaria, ţară cu condiţii meteo similare celor locale, cu o creştere de 7,5%.

Plusul prognozat pentru grâu vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile din timpul primăverii. Iniţial, primele estimări indicau o recoltă mai mică decât cea de anul trecut. Casa de consultanţă franceză Strategie Grain a prognozat recolta la 6,6 milioane de tone în februarie, un minus de 10,8% faţă de sezonul 2013/2014, iar COCERAL, organizaţie europeană a traderilor, a indicat 6,9 milioane de tone în aprilie. Raportul de producţie agricolă al Comisiei Europene din aprilie a indicat un nivel de 6,7 milioane de tone. Recolta medie de grâu din ultimii cinci ani a fost de 6,2 milioane de tone. România va juca în noul sezon comercial care începe în iulie cu 3,3 milioane de tone de grâu pentru export pe piaţa de la Marea Neagră. Nivelul este de şapte ori mai mic decât cantităţile ce vor fi puse în piaţă de Rusia şi Ucraina. Preţul grâului pe piaţa internă a crescut în perioada ianuarie-mai cu 2,5%, la circa 200 euro/tonă. În Ucraina şi Rusia, pieţele care fac preţul în bazinul Mării Negre, preţul grâului pentru noua recoltă este estimat la 270 dolari/tonă (196 euro/tonă).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO