Eveniment

Comisia Europeană vrea să creeze un fond de investiţii cu capital de 100 mld. euro pentru a finanţa companii „campioni europeni”

Comisia Europeană vrea să creeze un fond de investiţii...

Autor: Răzvan Botea

23.08.2019, 16:26 319

Comisia Europeană vrea să creeze un fond de investiţii pentru a stimula dezvoltarea companiiilor europene, în contextul în care companii din tehnologie din SUA şi China, precum Apple sau Tencent, nu au un competitor european, dar şi în contextul politicii de comerţ extern a administraţiei Trump, scrie Politico.

„Expunerea de motive  din cadrul propuneri nu este un secret. Cele mai mari companii americane de tehnologie , cu capitalizare de piaţă care acum depăşeşte uneori 1.000 de miliarde de dolari, sunt de până la 100 de ori mai valoroase decât cele mai importante companii de tehnologie din Europa, cum ar fi serviciul de muzică Spotify”, notează Politico.

Pe lângă cele mai mari companii de tehnologie din SUA, oficialii europeni identifică şi competitori chinezi, cum ar fi Baidu, Alibaba şi Tencent, ca firme cu care Europa trebuie să intre în competiţie: „Europa nu are astfel de companii”, notează documentul Comisiei Europene.

Politico a obţinut documentul de 173 de pagini al Comisiei Europene al cărui scop este ca Uniunea Europeană să facă faţă politicii de comerţ internaţional a lui Donald Trump, dar şi ca firmele europene să fie competitive cu cele americane sau chineze.

Cu toate că nu este clar dacă propunerile vor intra în linie dreaptă, problema ridicată aduce în faţă o recunoaştere a faptului că Europa riscă să alunece în spatele SUA şi Chinei în cursa de a se solidifica ca puteri economice globale ale viitorului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO