Eveniment

Comisia specială privind justiţia a decis: Preşedintele nu poate refuza numirea magistraţilor stagiari

Comisia specială privind justiţia a decis:...

Autor: Cătălina Mănoiu

19.03.2018, 13:50 110

Comisia specială privind justiţia a decis, luni, că preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a procurorilor şi judecătorilor stagiari, aleşii votând şi eliminarea comisiile de control ale SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor.

„Preşedintele nu poate refuza numirea în funcţie a procurorilor şi judecătorilor stagiari”, potrivit amendamentului adus Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor votat de deputaţii din Comisia specială.

Aleşii au stabilit că verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile pe proprie răspundere ale magistraţilor privind colaborarea cu Securitatea se face individual pentru fiecare declaraţie de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secţia pentru judecători sau Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.

Rezultatul verificărilor se comunică din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi judecătorului sau procurorului vizat, potrivit amendamentului votat de comisie.

Potrivit unui alt amendament adoptat, funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia: funcţiilor didactice din învăţământul superior, aşa cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare, a funcţiilor din structurile autorităţii judecătoreşti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri şi a funcţiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO