Eveniment

Comisionul dat de Primarie la vanzarea de euroobligatiuni: 2,25 mil. euro

23.06.2005, 20:20 26

Primaria Capitalei a incasat, ieri, in contul sau deschis la ABN Amro Bank Romania, 491 mil. euro reprezentand valoarea emisiunii de euroobligatiuni de 500 mil. euro, din care au fost deduse comisioanele si discountul acordat investitorilor.

Primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, a anuntat intr-o conferinta de presa ca va organiza o licitatie pentru desemnarea bancilor unde vor fi plasati banii proveniti din vanzarea euroobligatiunilor.

"Deocamdata se lucreaza la intocmirea caietelor de sarcini, urmand ca, in cel mai scurt timp, probabil in luna iulie, sa fie organizata o licitatie pentru desemnarea bancilor unde vor fi plasati banii. Pana atunci, banii obtinuti din euroobligatiuni, adica 491 mil. euro, se afla in contul primariei deschis la ABN Amro", a spus Videanu.

Caietul de sarcini este elaborat in colaborare cu experti de la BNR, Ministerul Finantelor Publice si Primarie, a precizat Videanu. El a explicat ca diferenta de pana la 500 mil. euro reprezinta cheltuielile de tranzactionare, respectiv 8,4 milioane de euro, bani care reprezinta comisionul de intermediere a emisiunii si discountul acordat investitorilor.

Potrivit lui Videanu, intermediarii tranzactiei - JP Morgan si ABN Amro - au primit un comision de 0,45 % din valoarea tranzactiei, respectiv 2,250 milioane de euro. De asemenea, Raiffeisen Austria si Dexia Group, co-lead manager ai tranzactiei, au primit 22.500 de euro fiecare, iar Alpha Bank si Commerzbank cate 11.250 de euro.

Titlurile au fost vandute cu un discount de 1,216% fata de valoarea nominala de 50.000 de euro, pretul de vanzare fiind astfel stabilit la 49.392 de euro. Discountul total acordat celor 77 de investitori a fost de 6.080.000 euro. Dobanda pe care o va plati Primaria este de 4,125% pe an.

Dobanda va fi platita anual, iar principalul la sfarsitul perioadei de maturitate de zece ani. Primarul general a aratat ca strategia prevazuta pentru achitarea imprumutului are in vedere refinantarea printr-o noua emisiune inaintea scadentei din 2015.

Potrivit primarului Capitalei, Bucurestiul poate sustine fara probleme atragerea unor sume suplimentare, mai ales ca pana la sfarsitul anului legea va fi modificata, iar Bucurestiul va avea un buget consolidat, care sa includa toate cele sase sectoare.

In aceste conditii, Videanu a afirmat ca municipalitatea va atrage un nou imprumut de pe pietele internationale in urmatorii doi ani. "Se lucreaza deja la o noua emisiune de obligatiuni, de data aceasta in lei, pe piata interna, care sa fie lansata in aceasta toamna, banii obtinuti fiind alocati pentru optimizarea managementului datoriilor pe care le are primaria", a spus Videanu Serviciul datoriei Capitalei, incluzand emisiunea de obligatiuni, se va ridica la 14,4% din totalul bugetului in 2006 si va scadea treptat pana la 4,5% in 2015, in lipsa altor angajamente.

Obligatiunile au fost cotate la bursele din Londra si Luxemburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO