Eveniment

Comoara de sub Calea Victoriei: cel putin jumatate de miliard de euro valoreaza Sala tezaurului a Muzeului de Istorie

Comoara de sub Calea Victoriei: cel putin jumatate de miliard de euro valoreaza Sala tezaurului a Muzeului de Istorie
23.04.2010, 00:00 1711

Daca vrei sa vezi cu ochii tai cum arata 500 mil. euro in aur,nu trebuie decat sa cobori in Sala tezaurului din Muzeul Nationalde Istorie, unde sunt expuse cele mai de pret obiecte din istoriaRomaniei: tezaurul de la Pietroasele, bratarile dacice, bijuteriileCasei Regale, plus sute de alte arme sau bijuterii.

Colectia nu este evaluata si nu este asigurata, insa potrivitunor experti din domeniu, valoarea ei depaseste 500 de milioane deeuro.

"Tezaurul istoric, adica tot ce se afla in expunere si indepozite, poate sa valoreze o suma cu sapte zerouri "in coada",evident in euro. Fara indoiala, un astfel de calcul e greu defacut, pentru ca in vremuri normale sau chiar de razboi nimeni nuva ajunge sa scoata vreodata piesele din tezaur la vanzare, ca saajungi sa le cunosti valoarea de piata", spune doctorul ErnestOberländer-Tarnoveanu, seful Departamentului numismatica si tezaurdin Muzeul National de Istorie al Romaniei.

Obiectele aflate in Muzeul National nu au fost niciodataasigurate, astfel nu se poate face o estimare a valorii lor pe bazapolitelor de asigurare, desi in legea patrimoniului, care a fostadoptata in 2003, este obligatoriu pentru institutiile de culturasa-si asigure colectiile aflate in proprietate sau custodie.

Reprezentantii Ministerului Culturii au un raspuns simplu laaceasta situatie "Nu sunt bani. Desi in legislatie existaprevederea de a se asigura colectiile, bugetele sunt totalinsuficiente si pentru platile curente, daramite pentru asigurari",afirma Radu Enache, consilierul ministrului culturii HunorKelemen.

Un calcul al brokerilor de asigurari arata ca pentru o astfel decolectie statul roman ar putea sa plateasca anual aproximativ 50mil. euro.

"Pentru obiecte de arta, in special tablouri, in valoare de100.000 de euro, asigurarea anuala poate costa intre 2.000 si10.000 de euro", spune Bogdan Andriescu, presedintele asociatieibrokerilor din asigurari ANSICAR.

"Aurul este asigurat pentru sume mai mari pentru ca este maiusor vandabil", afirma el. Politele de asigurare pentru arta seincheie pentru incendii, furt, explozii, iar pentru transportulacestor obiecte clientul plateste o taxa separata de aproximativ1.000 de euro.

Statul roman isi permite sa asigure colectiile doar temporar,atunci cand sunt trimise la expozitii in afara muzeelor.

"In cazul nostru, asiguram piesele doar atunci cand sunt trimisela expozitii. Piese individuale din tezaurul Romaniei, atunci candau fost expuse in strainatate, au fost asigurate in ultima vremepentru sume intre 1,5 si 3 milioane de euro, intre 7 si 10 milioanede euro si doua piese pentru sume intre 10 si 15 milioane de euro",arata Oberländer intr-un interviu la ZF.

"Fiecare dintre cele 12 bratari dacice aflate in proprietateasau custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei este asigurataatunci cand merge in strainatate pentru 400.000 de euro, decivaloarea lor totala ar putea fi estimata la aproximativ 5 milioanede euro", adauga istoricul.

Un indiciu in aflarea valorii pieselor din tezaurul Romaniei arputea fi si evaluarea de acum 30 de ani, care s-a facut in cursulunor discutii pregatitoare pentru pregatirea unei expozitii in SUA."Pentru o parte a pieselor din prezentarea actuala, asigurarea urmasa fie pentru suma de 80 de milioane de dolari. Este o regula caniciodata nu vor fi expuse in strainatate toate pisele dintr-untezaur, pentru ca sunt riscuri nenumarate ca piesele sa fiedeteriorate sau pierdute, intr-un eventual accident", mai spuneistoricul.

De ce se tine cont in evaluarea uneicolectii

"In evaluarea unei colectii este luata in considerare calitatealucraturii, pietrele pretioase, raritatea si calitatea executiei.Daca sunt unicate, atunci valoarea lor creste. Firmele de asigurarise angajeaza sa plateasca despagubiri la valoarea de inlocuire.

Sarcofagul lui Tutankhamon este asigurat cand este trimis laexpozitii straine pentru o suma care poate fi estimata intre 500 si700 de milioane de dolari", explica Oberländer.

Costurile de intretinere a tezaurului nu sunt nici ele deneglijat si se ridica la aproximativ 100.000 de euro anual. "Inaceasta suma intrand atat salariile personalului, cheltuielile deasigurare a caldurii, iluminatului si intretinerii, precum siintretinerea sistemelor de protectie specifice. Vitrinele se curatao data pe trimestru, dar vara trebuie sa intervenim mai des, dincauza umiditatii si a prafului", afirma istoricul.

Inima reginei Maria a ajuns in subsolulMNIR

Frumusetea pieselor din aur antice si a bijuteriilor impunatoareale Casei Regale a Romaniei este subliniata de luminile vitrinelordin sticla dintr-o sala dreptunghiulara de mai putin de 1.000 demetri patrati aflata sub Calea Victoriei.

Putini romani ii mai calca astazi pragul. Intr-o zi obisnuita,daca vezi 3-4 vizitatori intr-o ora, si acestia straini. E drept,in afara de tezaur nu sunt prea multe lucruri de vazut, doarreproducerea Columnei lui Traian, o colectie de medalii si una detimbre, din care nu lipseste celebrul "Cap de bour". Langabijuteriile Coroanei poti vedea o caseta din aur si pietrepretioase care a adapostit pana in urma cu cativa ani inima regineiMaria. Caseta a fost adusa in Romania de la Balcic, dupa pierdereaCadrilaterului, iar inima reginei sta acum depozitata in subsolulmuzeului, alaturi de comorile medievale si moderne aleRomaniei.

O mare parte a muzeului nu poate fi vizitata, de vreme cecladirea nu a fost nici acum consolidata dupa lucrari care auinceput acum aproape zece ani de zile. In holul muzeului suntorganizate expozitii temporare, insa restul obiectelor istoricestau inghesuite in depozit.

Aproape 70.000 de vizitatori vin anual sa vada Muzeul National,fata de acum 20 de ani, cand veneau anual intre 100.000 si 300.000de vizitatori. Cifra a inceput sa creasca de la inaugurarea noptiimuzeelor, cand la Muzeul de Istorie vin aproape 20.000 de oameniintr-o singura noapte.

Spectaculosul furt al Tezaurului de laPietroasele

Constantin Bacalbasa povesteste in primul volum al "Bucurescilorde altadata" cum s-a furat in 1877 "Closca cu puii de aur" dinMuzeul National, care avea la acea vreme sediul in actuala cladirea Universitatii Bucuresti, in acelasi corp cu Senatul. "Autorul eraun tanar, un anume Pantazescu, o fire de visator anormal, un artistin felul sau care si-a pus in cap sa fure Closca cu puii de aur dela muzeu (...)Sala in care se afla closca cu pui era situata subuna dintre salile cancelariei Senatului. Fiindca furtul a fostsavarsit in timpul sesiunii parlamentare, Pantazescu s-a strecuratde cu ziua in aceasta sala si s-a ascuns. Dupa ce s-a innoptat siorice miscare a incetat, s-a pus pe lucru. Cu oarecare instrumentepe care si le procurase: o dalta, un mic fierastrau, un burghiu siun cleste, a taiat podeaua, pe un spatiu cat sa treaca corpul unuiom, apoi cu burghiul a facut in tavan o gaura subtire atat cat sapoata trece prin ea o umbrela inchisa. Dupa ce umbrela a trecuttoata dincolo, Pantazescu a deschis-o si a inceput sa darametavanul (operatiune necesara pentru ca bucatile de moloz sa cada inumbrela fara zgomot)", scrie Bacalbasa. Pantazescu s-a lasat apoipe o franghie in jos, a furat toate piesele, le-a introdus inpantalonii pe care ii transformase in saci legandu-i cu sfoara laglezne si a urcat inapoi pe franghie cu indemanarea unui atlet.Pantazescu a fost prins la cateva zile dupa furt din cauzavanitatii sale, spune Bacalbasa, pentru ca s-ar fi laudat in stangasi in dreapta despre isprava sa, dupa ce vanduse din piese unuinegustor.

Un timbru cat un Maserati

Sala tezaurului, in care se afla colectia de la Pietroasele,bratarile dacice, bijuteriile Casei Regale a Romaniei, nu estesingura comoara a Muzeului, o "bijuterie" dorita de colectionarifiind si celebrul timbru "Cap de bour", primul timbru romanesc, din1858 care poate fi cumparat pentru sume intre 50.000 si 100.000 deeuro, suma cu care ai putea sa-ti achizitionezi un Maserati. Inprezent, in lume sunt aproximativ 750 de astfel de timbre, din care50 se afla in Romania. Opt timbre "Cap de bour" din a doua emisiunedin 1858 sunt lipite pe ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", din secolulal XiX-lea, care a fost achizitionat in 2007 pentru aproximativ unmilion de dolari (830.000 de euro) de un colectionar. "Cap debour", un timbru mai mic de 2 cm patrati, a facut istorie si incinematografie, reprezentand cheia enigmelor din filmul "Charade",din 1963, in care au jucat Cary Grant si Audrey Hepburn.

Buncarul de sub Calea Victoriei

Putini stiu ca Sala tezaurului de la Muzeul National de Istorieeste plasata in fostul safe al Palatului Postelor, o incapere deaproape 1.000 de metri patrati aflata sub trotuarul din fatacladirii CEC. Mii de oameni trec zilnic pe Calea Victoriei fara sastie ca au sub picioare aproape un miliard de euro in aur, cea maivaloroasa colectie de istorie a Romaniei. "Sala tezaurului se aflain fostul safe al Palatului Postei. Acolo se pastrau acum o suta deani milioane de lei in aur fara probleme. Cand s-a retras armataromana, in timpul Primului Razboi Mondial, acolo au ramas 5milioane de lei-aur, pentru plata salariilor functionarilor de lastat ramasi pe loc, ceea ce era o suma considerabila, daca este sate gandesti ca la acea vreme salariul lunar al unui profesoruniversitar sau ministru era de 2.000 de lei", spune istoriculErnest Oberländer Tarnoveanu. Sala tezaurului este prevazuta cu unsistem complicat de securitate, cu infrarosii, senzori si estepazita in permanenta de jandarmi. In jurul salii este prevazut, deasemenea, "un culoar de securitate". Piesele sunt manevrate deistoricii de la Muzeul National, iar deschiderea vitrinelor se facenumai in prezenta unei comisii speciale din care fac parteangajatii muzeului si ai Ministerului de Interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO