Eveniment

Compania în care salariile angajaţilor sunt decise de colegi. „Întrucât nu există şefi care să decidă majorări, delegăm puterea oamenilor”

Compania în care salariile angajaţilor sunt decise de...

Autor: Dorin Oancea

15.05.2021, 19:32 2292

10Pines, firmă argentiniană de software, are o abordare radicală a modului în care îşi tratează angajaţii, transparent şi democratic, permiţând chiar personalului să îşi stabilească salariile, relatează BBC.

Un angajat, Ariel Umansky, a decis să refuze creşterea salarială de 7% propusă în decembrie 2020. El a simţit că nu poate justifica acest lucru în faţa colegilor săi. De fapt, a fost a doua oară în cinci ani când a refuzat o mărire la 10Pines.

Salariile se decid de trei ori pe an, în cadrul unor întâlniri cu toţi angajaţii, cu excepţia celor aflaţi încă în probe. Angajaţii se pot propune pentru o majorare, care este apoi dezbătută în mod deschis.

10Pines este o afacere de tehnologie fondată în 2010 cu 85 de angajaţi, cu sediul în Buenos Aires. Scrie software pentru clienţi, printre care Starbucks şi Burger King, fiind implicată şi în alte activităţi, precum carduri de fidelitate online pentru clienţi, aplicaţii şi platforme de comerţ electronic.

În fiecare an, 50% din profiturile sale sunt împărţite între angajaţi.

10Pines aspiră să aibă o ierarhie plană şi să fie transparent cu angajaţii, pe cât posibil. După o perioadă de probă de trei luni, nou-veniţii se alătură restului echipei în şedinţe lunare, deschise, în care sunt luate decizii cheie ale companiei, cum ar fi clienţi potenţiali noi, cheltuieli, finanţele companiei - şi, desigur, salarii.

Nu există un CEO şi nici manageri pentru echipe, deşi există angajaţi de rang înalt care sunt parteneri, cunoscuţi ca „asociaţi” şi „maeştri”.

„Întrucât nu există şefi care să decidă majorări, delegăm puterea oamenilor”, spune Jorge Silva, cofondator 10Pines şi „maestru”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO