Eveniment

Companiile au plătit statului, la opt luni, impozit pe profit de aproape 10 miliarde de lei

Companiile au plătit statului, la opt luni, impozit pe...

Autor: Iulian Anghel

29.09.2015, 00:05 406
Companiile au plătit impozit pe profit, în primele opt luni din an, de aproape 10 miliarde de lei – cel mai mare de la declanşarea crizei, comparat cu perioadele similare din anii precedenţi.

Performanţa este de subliniat cu atât mai mult cu cât, de un an, impozitul pe o parte din profitul reinvestit nu se mai impozitează, lucru care se vede în creşterea investiţiilor în economie, cu un plus de peste 7% în primul semestru. Trecerea băncilor pe profit, după ani de zile în care a trebuit să-şi facă curat în bilanţuri, se vede acum şi în încasările bugetare.

Băncile au raportat un profit cumulat de 1,2 miliarde de lei, la jumătatea anului. În primele opt luni din an, companiile au plătit în total impozit pe profit de 9,9 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă perioada similară a anului 2014, reprezentând 1,4% din PIB.

Un impozit pe profit asemănător a fost plătit în 2008 – 9,8 miliarde de lei, echivalentul a 2,1% din PIB (având în vedere că Produsul Intern Brut a fost în 2008 de 505 miliarde de lei, iar PIB-ul estimat pentru 2015 este de 700 mld. lei). Economiştii se aşteaptă ca PIB-ul să crească în acest an cu 3,5 – 4%, ceea ce se va vedea şi în profiturile companiilor şi în încasările bugetului consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO