• Leu / EUR4.9221
  • Leu / GBP5.6028
  • Leu / USD4.5466
Eveniment

Companiile care plătesc chirie în mall-uri pot negocia cu proprietarii centrelor comerciale. Consiliul Concurenţei: Firmele cu spaţii în centre comerciale să negocieze independent contractul

Companiile care plătesc chirie în mall-uri pot negocia cu proprietarii centrelor comerciale. Consiliul Concurenţei: Firmele cu spaţii în centre comerciale să negocieze independent contractul

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

15.06.2020, 18:26 421

Firmele care au spaţii închiriate în centrele comerciale sunt sfătuite să îşi negocieze independent condiţiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor. Precizările vin după ce mai multe companii au anunţat că nu îşi deschid magazinele din mall-uri din cauza chiriei.

Coordonarea comportamentului pe piaţă sau a preţurilor poate fi sancţionată din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale şi europene, transmite Consiliul Concurenţei.

Consiliul recomandă firmelor care au spaţii închiriate în centrele comerciale să-şi negocieze independent condiţiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor.

Firmele mici, care au fost afectate de criza generată de epidemia de coronavirus, pot apela la un mediator, la asociaţie sau la un alt terţ pentru a le reprezenta interesele în relaţia cu proprietarii/ administratorii centrelor comerciale, dar trebuie să respecte regulile de concurenţă.

„Companiile mici care au fost închise şi care au înregistrat pierderi în această perioadă pot fi reprezentate de un intermediar, astfel încât concurenţii să nu facă schimb de informaţii sensibile, cum sunt preţurile, politica comercială. În acelaşi timp, recomandăm firmelor să ne consulte cu privire la compatibilitatea iniţiativelor lor cu legislaţia în domeniul concurenţei”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Precizările vin în contextul în care mai multe companii au anunţat că nu îşi vor redeschide magazinele din centrele comerciale care au continuat să solicite plata integrală a chiriei pentru ultimele luni, în condiţiile în care activitatea retailerilor a fost oprită.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9221
Diferență: 0,3896
Ieri: 4.9030
Azi: 4.5466
Diferență: 1,1795
Ieri: 4.4936
Azi: 5.6028
Diferență: 0,4122
Ieri: 5.5798
Azi: 4.8998
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.8925