Eveniment

Companiile de salubritate, adevăraţii stăpâni ai oraşelor: „Ele sunt un fel de stat în stat“. Primele 20 de firme au afaceri cumulate de 1,6 mld. lei pe an

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

15.12.2015, 00:07 3996

De obicei, firmele cu acest obiect de activitate nu se ocupă doar cu strângerea gunoiului, ci îşi extind afacerile şi în zona deszăpezirilor, colectăorii şi transportului deşeurilor sau a „combaterii“ poleiului. Aceste firme obţin, de regulă, contracte pe perioade foarte mari de timp, de la 10 la 20 sau chiar 25 de ani, cu diverse primării. Ele sunt „un fel de stat în stat“, spune un reprezentant al unei fime din domeniu care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Compania Polaris M Holding - aflată în centrul unui scandal în care a intervenit FBI - nu face excepţie de la regulă, firma având operaţiuni în toate aceste arii de business. Totodată, în ultimii zece ani firma a reuşit să se extindă la nivel naţional, având contracte cu primării din Arad, Alba Iulia, Slobozia sau Târgu Jiu. În judeţul Teleorman, firma constănţeană spune că a câştigat, în 2013, un contract pentru prestări de servicii de colectare şi transport deşeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului în Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle şi Zimnicea, precum şi în 92 de comune. Practic, în tot judeţul Telorman sunt 92 de comune, astfel că Polaris M Holding „face curăţenie“ în întregul judeţ.

„Practic, nu există nicio reglementare legislativă care să îngrădească durata unui contract. Acest lucru este exclusiv apanajul autorităţilor locale“, afirmă sursa citată.

Polaris M Holding este una dintre cele mai mari firme de salubritate din România, anul trecut situându-se pe poziţia a patra în clasamentul celor mai mari 20 de firme de profil. Compania a avut în 2014 o cifră de afaceri 152,3 mil. lei, cu 13% mai mari faţă de 2013, şi un profit de 19 mil. lei, cel mai mare din ultimii şase ani.

La 1 decembrie, Dumitru Martin, unchi al deputatului PSD Eduard Martin şi acţionar al Polaris M Holding, a fost arestat de FBI sub acuzaţia de mituire a unui ofiţer din Forţele Aeriene Americane (US Air Force). Prin darea mitei Martin spera să obţină un contract de 10,35 mil. dolari pentru furnizarea forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pentru containere de transport şi depozitare. Martin a fost arestat pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York, fiind invitat la o întâlnire de agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament.

 

Parcursul Polaris de la înfiinţare până la ancheta FBI

♦ 1998: Contract de salubrizare cu Primăria Constanţa, valabil pe 10 ani.

♦  2004: Polaris M Holding câştigă licitaţia deschisă organizată de Primăria Arad, în urma căreia semnează două contracte de concesiune a serviciilor de salubrizare menajeră şi stradală, respectiv de deszăpezire.

♦ 2007: Contract pentru serviciul de colectare şi transport deşeuri menajere cu Primăria Târgu Jiu.

♦ 2008: Reînnoire a contractului de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare cu Primăria Constanţa. În acelaşi an, Polaris M Holding încheie contracte similare în Eforie, Năvodari şi Mangalia.

♦ 2010: Polaris M Holgind preia subsidiara din România a UEG Austria şi o transformă în Polaris Mediu – Târgu Jiu.

♦ 2013: Firma câştigă un contract pentru prestări de servicii de colectare şi transport deşeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului în Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle şi Zimnicea, precum şi în 92 de comune din judeţul Teleorman.

♦ 2013: Polaris M Holding semnează contractul de salubrizare cu Primăria Alba Iulia. Acordul include serviciile de colectare, transport deşeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului.

♦ 2014: Contract de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de salubrizare cu primăria oraşului Bumbeşti Jiu.

♦ 2014: Contract pentru serviciul de salubrizare cu Consiliul Judeţean Timiş.

♦ 2014: Firma câştigă licitaţia cu Primăria Slobozia pentru serviciul de colectare şi transport deşeuri menajere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO