Eveniment

Companiile din energie pot da în plată activele profitabile, în contul datoriilor către stat

Companiile din energie pot da în plată activele...

Autor: Mediafax

05.07.2019, 00:04 263

Guvernul a oferit, în şedinţa de joi, posi­bili­tatea companiilor din energie să dea în plată acti­vele profitabile în contul datoriilor către stat, aces­tea urmând a fi preluate de Ministerul Energiei.

Consilierul de stat Florin Ciocănelea spune că actul are rolul de asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care a produs datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. „În esenţă, prin darea în plată activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe, care să le permită modernizarea şi eficientizarea lor. Toate aceste modificări, toate aceste reorganizări se fac şi se vor face numai în strict dialog, comunicare şi aprobare cu Comisia Europeană, toate având şi avizul Consiliului Concurenţei“, a precizat Ciocănelea.

Printre companiile care vor beneficia de prevederile actului normativ se numără Complexul Energetic Hunedoara sau Societatea Electrocentrale Bucureşti.

Ciocănele a spune că OUG creează cadrul general care va permite Ministerului Finanţelor şi ANAF să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fără a genera pierderi, şi a le oferi în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită ulterior.

Ciocănelea a precizat că actul normativ va fi discutat în CES vineri, 5 iulie, şi nu va fi publicat până nu va exista şi avizul consiliului.

Asanarea sistemului energetic de care vorbesc specialiştii Guvernului ar urma să se petreacă în următoarea perioadă „Va fi o perioadă de câteva luni şi în baza lor urmează partea doua, mai concretă, de concesionare, deci este de câteva luni bune, poate 6 luni, poate 9 luni, dar important este că s-a început şi ce mai vreau să reţineţi este că s-a început în această perioadă şi puteţi să o consideraţi şi ca o pregătire pentru sezonul rece“, a spus Ciocănelea.

Nota de fundamentare precizează că actul normativ a fost adoptat ţinând cont de condiţiile deosebite în care s-au realizat producţia de energie electrică în perioada de iarnă, în ultimii ani, perioadă în care un aport esenţial l-au avut producătorii de energie pe bază de combustibil fosil - cărbune şi hidrocarburi, luând în considerare că evaluarea realizată de autorităţile şi instituţiile publice implicate a arătat o diferenţă majoră între puterea instalată şi puterea disponibilă a unitatilor de producere a energiei electrice, fapt ce arată necesitatea adoptării de măsuri pentru asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO