Eveniment

Concluzia zilei de azi luând în considerare declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

09.12.2011, 17:07 1209

Cinci concluzii ale zilei de azi care privesc România:

1. România trebuie să îşi schimbe constituţia şi să îşi prevadă un deficit bugetar de 0,5% din PIB. Întrebarea este când va intra în vigoare acest deficit structural de 0,5%. Dacă va intra in vigoare de anul viitor, din 2012 va însemna un deficit de 1% pe cash, ceea ce înseamnă că anul viitor, cheltuielile bugetului general consolidat vor trebui reduse cu încă un miliard de euro.

2. România a ales să meargă împreună cu statele din zona euro, chiar dacă a fost curtată anterior de Marea Britanie să adopte o poziţie comună împreună cu celelalte state din zona non-euro.

3. România ar putea fi implicată cu o contribuţie la fondul de 50 de miliarde de euro pe care ţările din zona non-euro vor trebui să il constituie la FMI pentru ca, împreună cu cele 150 de miliarde de euro atrase de la ţările din zona euro, forţa financiară a instituţiei de la Washington să devină mai mare şi să se implice în finanţarea ţărilor cu propleme din UE.

Nu este clar aici dacă ţările care, ca România, sunt deja parte a unui acord de împrumut DE LA FMI, vor fi parte a acestui program.

Valentin Lazea, economistul şef de la BNR a spus că da, dar preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au spus că nu.

În cazul în care România va fi parte a acestui acord de finanţare de 50 de miliarde de euro, va trebui să contribuie cu 2 miliarde de euro dacă Marea Britanie va face parte şi ea din ţările contributoare sau cu 4 miliarde de euro dacă Marea Britanie nu va face parte.

Suma a fost calculată pornind de la proporţia produsului intern brut al României în totalul PIB-ului ţărilor europene care nu sunt în zona euro.

4. România va fi supusă procedurilor de corecţie automată a deficitului bugetar în situaţia în care va depăşi ţinta de deficit bugetar convenită.

Spre deosebire de acordul precedent acest acord nu menţionează niciun fel implicarea băncilor, efectele asupra sistemului bancar, şi dacă băncile din zona euro îşi vor menţine expunerea în ţările din afara zonei euro, ceea ce era foarte important pentru România.

5.România nu a primit împreună cu Bulgaria acordul de a fi în spaţiul Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO