Eveniment

Condiţiile de înregistrare în scopuri de TVA întârzie afacerile

Autor: Marius Radu - Mediafax

30.05.2011, 23:46 413

Înăsprirea condiţiilor privind înregistrarea unei firme caplătitoare de TVA va complica procedurile şi va conduce laîntârzieri de până la o lună în derularea afacerilor, potrivitconsultanţilor Nexia International, care cred ca ordinul va activapiaţa de preluări a firmelor deja înregistrate.

La finele săptămânii trecute a intrat în vigoare un ordin emisde ministrul finanţelor prin care înregistrarea ca plătitor de TVAse condiţiona de mai multe criterii.

"În aparenţă, ideea acestui ordin pare de bun augur, fiindmenită să asaneze mediul economic de elemente care nu au legăturăcu activitatea economică reală. Însă, creşterea controluluistatului asupra acestui aspect nu face în acest moment decât sălovească în persoanele de bună-credinţă", a declarat într-uncomunicat Luminiţa Ristea, partener Nexia.

Ristea consideră că, astfel, se va complica procedura deînregistrare în scopuri de TVA, ceea ce va conduce la întârzieri depeste o lună faţă de timpul alocat în prezent.

Persoanele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuiesă depună o anexă la declaraţia de menţiuni care serveşte laevaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanelor respective. Maimult, se instituie criterii prin care se condiţioneazăînregistrarea. Organele fiscale vor realiza controale faptice lasediul social, pentru a cerceta dacă acesta se pretează scopuluideclarat de către viitoarea societate comercială.

După toate aceste controale, organul fiscal calculează unpunctaj, pe baza unei grile cu 6 criterii şi 25 de indicatori. Dacăse obţin sub 45 de puncte, atunci cel care doreşte să îşiînregistreze o societate plătitoare de TVA pică examenul în faţastatului, se arată în comunicatul firmei de consultanţă.

Nexia International se află între primele zece reţele deconsultanţă şi contabilitate la nivel mondial, cu un nivel alonorariilor totale înregistrate în 2009 de peste 2,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO