Eveniment

Conducta Arad - Szeged îi permite Romgaz să spargă monopolul rusesc şi să se orienteze spre Viena

Conducta Arad - Szeged îi permite Romgaz să spargă monopolul rusesc şi să se orienteze spre Viena

Autor: Roxana Petrescu

19.09.2010, 23:59 57

Romgaz a fost prima companie care a făcut un import de gaze deprobă prin Arad - Szeged, surse din piaţă precizând că producătorulde stat a fost singurul dispus să facă acest import, în contextulîn care toate celelalte companii care au rezervat capacitate peconductă au refuzat invocând cererea scăzută de gaze din piaţă.Ulterior, şi Petrom a anunţat că a început importurile de gaze prinArad - Szeged.

Până acum, România îşi asigura necesarul de consum, importând circa30% din Rusia, procentaj care a mai scăzut din cauza crizei.Problema preţurilor mari cu care se realizau aceste importuri s-aîntâlnit în discursul multor politicieni, fără a fi însă rezolvatăvreodată. Existenţa unei alternative de import ar putea însăschimba acest lucru.
"Vrem să începem aceste tranzacţii la jumătatea anului viitor. Nuaş putea să fac o estimare la acest moment privind preţul cu caream putea importa pentru că, fiind vorba de o bursă, vorbim defluctuaţii zilnice. Oricum, diferenţele nu vor fi semnficative, sănu ne facem iluzii de economii mari. Vom importa atât cât ne estenecesar pentru a ne face programul de înmagazinare. Acest lucru nuînseamnă că renunţăm la contractele cu Gazprom. Noi cu ei avem douătipuri de contracte: unul take or pay, prin care suntem obligaţi săcumpărăm, iar altul adiţional care poate varia. Am putea aduce100-200 de milioane de metri cubi de gaze pe an de la bursa dinViena", spune Francisc Toth, directorul general adjunct alRomgaz.
Potrivit datelor disponibile, în luna iunie, mia de metri cubiimportată din Rusia costa 354 de dolari (circa 270 de euro). Înaceeaşi lună, pe Bursa de la Viena, gazele pe piaţa spot setranzacţionau la un preţ de circa 200 de euro pe mia de metricubi.

Dacă aceste diferenţe s-ar păstra şi la momentul în care Romgaz vaîncepe să importe prin Arad - Szeged, economiile făcute de companialocală, pentru cantităţile indicate de Toth, s-ar putea ridica lacirca 7-14 milioane de euro, fără a lua însă în calcul costurilelegate de transportul gazelor până la graniţă.
Tranzacţiile cu gaze naturale au început la Bursa de la Viena lasfârşitul anului trecut când a fost pusă în funcţiune o platformăde profil, Central European Gas Hub (CEGH), care este deţinută decătre grupul petrolier OMV, acţionarul majoritar al Petrom. Ideeacare a stat la baza realizării acestei platforme a fost, potrivitOMV, încurajarea competiţiei pe piaţa europeană de profil şiconsolidarea siguranţei în ceea ce priveşte alimentarea cu gazenaturale.

De altfel, şi Petrom a anunţat la rândul său că dacă achiziţiile degaze de la Bursa de la Viena se vor dovedi avantajoase din punct devedere comercial, compania va participa şi ea la tranzacţiile peaceastă platformă. În ceea ce priveşte bugetul de investiţii pentruanul viitor al Romgaz, acesta va avea o valoare de 1,2 miliarde delei (285 de milioane de euro), similar cu cel pentru anul acesta,cea mai mare parte a fondurilor urmând să meargă pe partea deexplorare şi producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO