Eveniment

Confederaţia Patronală Concordia: Susţinem creşterea salariului minim la 3.000 de lei brut, dar cerem Guvernului scăderea poverii fiscale, respectiv primii 450 de lei să nu fie impozitaţi deloc

Confederaţia Patronală Concordia: Susţinem creşterea...

Autor: Robert Manea

18.11.2022, 17:35 150

Concordia, una dintre cele mai mari confederaţii patronale, susţine creşterea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, dar cere Guvernului scăderea poverii fiscale, respectiv primii 450 de lei să nu fie deloc impozitaţi nici la nivelul contribuţiilor de asigurări sociale, nici la impozitul pe venit.

Radu Burnete, directorul executiv al Concordia spune că această suma de 450 de lei trebuie să se aplice tuturor salariaţilor indiferent de venit.

Vineri seară, Radu Burnete a făcut următoarea declaraţie şi analiză:


„Ministerul Muncii a publicat în consultare publică Hotărârea de Guvern prin care salariul minim pentru anul 2023 va creşte la 3000 de lei. Aşa cum am spus şi în discuţiile oficiale cu Guvernul României susţinem această creştere în măsura în care ea este însoţită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toţi salariaţii din România. Au fost astfel de propuneri pe care nu le vedem reflectate în HG şi sperăm că ele vor fi discutate săptămâna viitoare aşa cum am agreat cu Guvernul. Propunerea noastră a fost ca pentru primii 450 de lei salariaţii să nu datoreze contribuţii sociale indiferent de venituri, nu doar cei care sunt remuneraţi la nivelul salariului minim. Dacă această măsura ar fi aplicată într-o manieră discriminatorie, doar celor cu salariul minim, ar crea multiple probleme în practică prin inducerea unor praguri artificiale la depăşirea salariului minim cu efectul comprimării salariaţilor în zona acestuia.

Este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă. O astfel de măsură poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare, combaterea plăţilor la gri şi la negru care sunt endemice în anumite sectoare de activitate şi prin plafonarea contribuţiilor sociale la un nivel rezonabil pentru a reduce tentaţia de a evita plata lor prin forme de mascare a muncii în alte tipuri de relaţii juridice. Pe subiectul reducerii plăţilor la negru şi la gri aş puncta că aşteptarea noastră este sancţionarea drastică a celor care fac asta şi controale mai bine ţintite. Nu susţinem măsurile de creştere a fiscalităţii ca impozitarea excesivă a muncii part-time pentru că ele creează inechitate acolo unde autorităţile ar trebui să fie de fapt mai eficiente în control.

Închei cu o referire tot la povara fiscală. Înţelegem necesitatea creşterii salariului minim în contextul economic actual, dar este la fel de important să avem grijă la costurile companiilor care pierd din competitivitate datorită costurilor foarte mari cu energia. Noi ne uităm la peisajul întreg. Propunerea noastră aduce un beneficiu net angajaţilor cu un cost suportabil pentru majoritatea companiilor şi care poate avea un impact redus asupra finanţelor publice în condiţiile explicate anterior.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO