Eveniment

Conferinţa Coface Risc de ţară 2019: „România este o ţară plină de oportunităţi, oamenii sunt pasionaţi, dar sunt şi multe frustrări şi provocări“. Mediul politic şi economic global se confruntă cu provocări şi schimbări de paradigmă, în timp ce în România cuvintele de ordine sunt optimism şi oportunităţi

Peste 400  de lideri de business au participat la conferinţa Coface

Peste 400 de lideri de business au participat la conferinţa Coface

Autor: Roxana Rosu, Alexandra Cepăreanu

29.05.2019, 00:08 1059

România a beneficiat în ultimii ani de creşteri economice im­portante, dar, în pofida lor, mediul de afaceri se confruntă cu dificultăţi, unele dintre ele regăsite şi pe alte pieţe europene, cum este problema forţei de muncă.

„România are o creştere mare a PIB, dar mediul de afaceri este dificil pentru toate tipurile de companii, inclusiv pe fondul instabilităţii fiscale. Este chiar mai dificil pentru IMM-uri. În plus, companiile nu sunt suficient finanţate, nu generează suficient profit. Este nevoie de investiţii în tehnologie pentru a creşte calitatea şi mulţi antreprenori români trebuie să accepte că au nevoie de know-how“, a declarat Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România, în cadrul conferinţei Risc de ţară 2019.

Dincolo de provocări, companiile prezente la eveniment se declară optimiste şi cred că oportunităţile de pe piaţa locală vor stimula în continuare creşterea businessului. Există totuşi şi un sentiment de incertitudine, care duce la temperarea sau amânarea investiţiilor.

„Piaţa muncii s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, iar dincolo de percepţia că nu se găsesc talente, consider că astăzi avem acces la oameni mult mai bine pregătiţi, aspect pe care l-am observat în proiectele noastre de recrutare. Este mai dificil însă să atragi şi în acelaşi timp să păstrezi oamenii foarte valoroşi. Concurenţa pentru atragerea de talente pe piaţa muncii determină companiile să devină mai competitive, să fie atente la modul în care dezvoltă cultura internă şi creează oportunităţi de dezvoltare profesională”, a spus Violeta Luca, general manager, Microsoft România. În ceea ce priveşte piaţa globală, economia şi politica trec prin schimbări importante în ultimii ani, iar companiile nu pot face abstracţie de ele.

„Nu cred că Brexitul, alegerea lui Trump, schimbările politice din Europa sunt atât de grave. Sunt etape normale, legitime şi trebuie să ne adaptăm la ele. Mesajul meu este «să nu ne panicăm!». Să ne amintim ce schimbare uriaşă a început după 1990, cu sfârşitul Războiului Rece“, aminteşte David Goodhart, jurnalist, think tanker şi autor al bestsellerului „The Road to Somewhere: The New Tribes Shaping British Politics“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO