Eveniment

Conferinţa de Securitate: România vrea o strategie NATO pe termen lung pentru regiunea Mării Negre

Conferinţa de Securitate: România vrea o strategie NATO...

Autor: Petru Mazilu

20.02.2022, 12:20 70

România solicită realizarea unei strategii NATO şi UE pe termen lung pentru regiunea Mării Negre, a anunţat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în timpul Conferinţei de Securitate de la München.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat sâmbătă, în calitate de invitat special, la un eveniment dedicat provocărilor de securitate la Marea Neagră, organizat de think tank-ul românesc New Strategy Center (NSC), în cooperare cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA).

Dezbaterile s-au axat pe elementele de competiţie geopolitică evidenţiate, în prezent, de evoluţiile securitare actuale în regiunea Mării Negre.

„În acest sens, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse, inclusiv masarea de trupe fără precedent de la încheierea Războiului Rece, la graniţa cu Ucraina, au efecte negative asupra tuturor Partenerilor Estici şi afectează stabilitatea regiunii, a Europei, a spaţiului euroatlantic şi proiectează consecinţe la nivel global. În context, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la îngrijorările exprimate de România în mod constant, legate de militarizarea Mării Negre de către Moscova, în paralel cu utilizarea unor elementele complexe de război hibrid – atacuri cibernetice, afectarea securităţii energetice, propagandă şi dezinformare, diverse alte acţiuni de destabilizare”, a anunţat MAE.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre strategia pe termen lung pe care aliaţiii din NATO şi UE trebuie să o aplice în cazul regiunii Mării Negre.

„Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unei strategii pe termen lung pentru regiunea Mării Negre, care să se bazeze pe mai multe dimensiuni: consolidarea şi adaptarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic; angajament intensificat în relaţia cu partenerii estici ai UE şi NATO, care să includă şi o dimensiune sporită a cooperării în materie de securitate, ca parte a unei abordări mai largi vizând întărirea comunităţii euroatlantice de valori şi securitate, recunoaşterea în termeni concreţi a perspectivei de integrare europeană şi euroatlantică a acestor parteneri, avansarea oportunităţilor de dezvoltare economică a regiunii, dezvoltarea infrastructurii strategice de transport pentru o interconectare crescută cu spaţiul UE şi NATO, promovarea şi apărarea valorilor democratice, a statului de drept şi combaterea corupţiei, urmărirea consecventă a soluţionării conflictelor prelungite”, au precizat reprezentanţii MAE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO