Eveniment

Conferinţa Deloitte şi ZF. Alexandru Reff, Deloitte: Brexit ar putea cauza sau înrăutăţi o criză economică. Uniunea Europeană pierde a doua cea mai puternică economie şi 15% din PIB

Alexandru Reff: Deloitte a fost selectat de Ministerul Fondurilor Europene pentru a juca rolul de consultant în elaborarea strategiilor de alocare a fondurilor europene prin utilizarea unor competenţe de analiză macroeconomică şi a unor studii de impact pe care le-am dezvoltat timp de 15 ani.

Alexandru Reff: Deloitte a fost selectat de Ministerul Fondurilor Europene pentru a juca rolul de consultant în elaborarea strategiilor de alocare a fondurilor europene prin utilizarea unor competenţe de analiză macroeconomică şi a unor studii de impact pe care le-am dezvoltat timp de 15 ani.

Autor: Răzvan Botea

23.10.2019, 00:00 544

Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova, a spus în cadrul evenimentului ZF „Ce ne rezervă viitorul Europei într-o lume a tensiunilor şi a schimbărilor geopolitice? Care va fi rolul României în viitoarea Europă“ că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea cauza sau înrăutăţi o criză economică, în contextul în care în acest moment economia europeană începe să încetinească. Mai mult decât atât, se pierde un contribuitor puternic al bugetului european, iar acest lucru va pune presiune pe zona alocare şi de utilizare a fondurilor europene de coeziune.

„În actualul climat de volatilitate economică, Brexitul ar putea cauza sau înrăutăţi o criză economică. Mai mult decât atât, un context important este că alocarea pentru România a fondurilor europene este superioară în exerciţiul financiar următor faţă de exerciţiul actual, dar pe fondul plecării unui contribuitor masiv (Marea Britanie – n. red.) creşte presiunea pe partea de utilizare a fondurilor europene“, a spus Alexandru Reff.

Deloitte şi Ziarul Financiar au organizat săptămâna trecută conferinţa „Ce ne rezervă viitorul Europei într-o lume a tensiunilor şi a schimbărilor geopolitice? Care va fi rolul României în viitoarea Europă?“, cu participarea lui Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Consiliului European, actualmente preşedinte al Centrului de Politici Europene, un think-tank influent cu sediul la Bruxelles.

Şeful Deloitte a mai atras atenţia asupra faptului că la nivel european în acest moment se dezbate proiectul „Europa cu două viteze“, care presupune o redirecţionare a bugetului european dinspre alocarea către ţările mai puţin dezvoltate către ţările mai dezvoltate, unde proiectele strategice dau un randament mai bun.

„În Uniunea Europeană se dezbate la acest moment proiectul numit «Europa cu două viteze». Această abordare presupune o schimbare de paradigmă, o depărtare de actuala politică de coeziune, în care fondurile sunt alocate în scopul diminuării decalajelor dintre ţările membre. Prin alocări de fonduri cu precădere în zonele în care pot genera multiplicatori superiori, pentru România nu înseamnă o alocare privilegiată, ci favorizarea unor investiţii în proiecte în ţările mai dezvoltate, unde aceşti multiplicatori sunt mai importanţi.“

Cu toate acestea, pentru următorul exerciţiu financiar, Comisia Europeană a propus pentru România o alocare a fondurilor de coeziune de 31 mld. euro, cu 8% mai mult decât în exerciţiul financiar actual. „În curând începe un nou exerciţiu financiar de alocare a fondurilor europene, iar propunerea Comisiei Europene este ca România să primească aproape 31 mld. euro, cu 8% mai mult faţă de alocarea din exerciţiul financiar actual.“ 

Alexandru Reff a mai spus că Deloitte se va ocupa de consultanţă pentru ministerul Fondurilor Europene pentru elaborarea strategiilor de alocare a acestora: „Deloitte a fost selectat de ministerul Fondurilor Europene pentru a juca rolul de consultant în elaborarea strategiilor de alocare a fondurilor europene prin utilizarea unor competenţe de analiză macroeconomică şi de nişte studii de impact pe care le-am dezvoltat timp de 15 ani. Este o contribuţie de care suntem mândri şi care ilustrează scopul de a avea un impact pozitiv în societate.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO