Eveniment

Conferinţa „Impactul schimbărilor legislative şi fiscale“. La ce ne putem aştepta în plan fiscal şi legislativ după trei ani de modificări în cascadă care i-au dus la disperare pe oamenii de afaceri

Privită global, fiscalitatea în România este una avantajoasă. Dar oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi. Sunt nemulţumiţi de-a valma şi oamenii de afaceri români, şi cei străini

Privită global, fiscalitatea în România este una avantajoasă. Dar oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi. Sunt nemulţumiţi de-a valma şi oamenii de afaceri români, şi cei străini

Autor: Iulian Anghel

02.10.2019, 00:08 521

O analiză comparativă la nivelul UE indică în România un nivel al fiscalităţii redus – de altminteri un nivel redus de taxe este practicat în ţările din estul Europei, acesta fiind unul dintre avantajele economiilor mai firave, în căutare de investitori.

Nivelul redus al taxelor şi o forţă de muncă pregătită, sunt două dintre avantajele pe care oamenii de afaceri, cu precădere cei străini, le subliniază când vine vorba despre România. Iar acest lucru se vede în nivelul investiţiilor străine, care au ajuns în 2018 la cel mai înalt nivel de la criză încoace – 5,2 mld. euro. Însă lista dezavantajelor este cel puţin la fel de lungă ca cea a avantajelor. Impredic­tibilitatea legisla­ţiei este în topul acestor nemulţumiri.

Ziarul Financiar împreună cu Ţuca Zbârcea şi Asociaţii şi TZA Consul­tanţă Fiscală organizează astăzi conferinţa „Impactul schimbărilor legis­lative şi fiscale în bussines“, care va examina aspectele deja invocate: 2019 a fost un an cu provocări în plan fiscal şi legislativ. La ce ne putem aştepta în vitor? Temele de discuţie acoperă o plajă largă: care sunt perspectivele asupra administraţiei fiscale actuale şi viitoare; tendinţe pe piaţa europeană în domeniul consultanţei fiscale şi juridice; atuurile României în atragerea de investitori; suişurile şi coborâşurile sistemului fiscal românesc.

Privită global, fiscalitatea în România este una avantajoasă. Dar oa­menii de afaceri sunt nemulţumiţi. Sunt nemulţumiţi de-a valma şi oamenii de afaceri români, şi cei stăini. Un sondaj recent al AmCham, camera americană de comerţ din România, arăta: da, este bună cota unică de 16%; da, este bun impozitul de 5% pe dividende, da, dar... Şi de fiecare dată apare un mare „dar“: legislaţia se schimbă des bulversând planurile de business, autorităţile fiscale nu colaborează cu firmele şi sunt chiar agresive în raport cu investitorii. Cât despre ANAF, aici discuţia se încarcă atât de tare încât un nou venit ar putea crede că România nu este o ţară europeană, ci se află undeva pe o insulă unde nu a ajuns internetul.

Oamenii de afaceri români îşi plâng şi ei năduful.

„Primul lucru pe care l-aş face, dacă mi-ar sta în putinţă, ar fi să simplific legislaţia pentru microîntreprinderi“, comentează Cristian Pârvan, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Microîntre­prin­derile sunt cocoşate de tone de declaraţii pe care trebuie să le depună, de ce nu se poate ca cele cu un business de până în 200.000 de euro să beneficieze de o legislaţie simplificată şi să-şi plătească dările în patru tranşe?, se întreabă Pârvan.

Cât despre cele 5.000 de grupuri de firme cu capital autohton, ele ar trebui să beneficieze de înlesnirea unei consolidări fiscale. De ce grupurile străine pot face consolidare fiscală la nivel de holding, iar cele româneşti nu? se mai întreabă Pârvan. Apoi, mai spune el, ar trebui revizuită fiscalitatea pe muncă (este o discuţie, pentru că o reducere a fiscalităţii presupune acope­rirea golurilor din altă parte); ar trebui eliminată măsura impozitării orelor suplimentare, fapt ce ar încuraja munca.

„În rest alte măsuri ce trebuie luate privesc informatizarea ANAF, o problemă care ne omoară. Şi mai apoi pe baza acestei informatizări să se facă analiza informatică de risc“, comen­tează Pârvan, care observă că, în loc de informatizare, Fiscul se pregăteşte să mai angajeze o armată de inspectori pe care să-i trimită pe capul firmelor.

Problemele de mai sus nu sunt noi. Nervi tociţi, timp pierdut, bani aruncaţi, oportunităţi de business pierdute. Dar, până la urmă, taurul trebuie luat de coarne. Pentru că poate veni vremea când fiscalitatea joasă, salariile mici, forţa de muncă pregătită să nu mai fie un avantaj chiar atât de mare şi atunci ansamblul pieţei, întregul ecosistem de afaceri, să fie cel care determină o decizie de investiţii sau un exit prematur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO