Eveniment

Conferinţa KPMG - Robotizarea proceselor de afaceri: Cum vor schimba roboţii lumea afacerilor

Richard Perrin, Partener KPMG, Head Advisory si KTech

Autor: Dragoş Dinu

20.10.2017, 00:02 1264

Trei sferturi din şefii celor mai mari companii din lume consideră că dacă nu se adaptează destul de repede viteza transformării tehnologice le va da afacerea peste cap.

Unul dintre primele aspecte care trebuie lămurite este viziunea clară şi înţelegerea în con­text istoric a utilizării sistemelor RPA (Robotic Process Automation) – auto­matizarea proceselor prin robotizare.

„Fiecare individ înţelege noţiunile de ro­botică, automatizare şi inteligenţă artificială în felul lui. Eu consider că aceste noţiuni nu pot fi discutate fără a privi istoria şi fără a înţelege că au fost multe noutăţi, fiecare la vremea respectivă, dând tonul unei revoluţii la nivel de societate, de economie şi forţă de muncă. A fost revoluţia automatizării tiparului care a dus la răspândirea la scară largă a informaţiei, faţă de momentul în care orice pagină era tipărită manual literă cu literă. În al doilea rând, revoluţia industrială, care a dat un alt înţeles eficienţei. La fel ca acestea, RPA-urile pun bazele unei noi revoluţii menite, în principal, să sporească eficienţa şi să scape oamenii de acti­vităţile repetitive de la locul de muncă. De aceea, nu trebuie să ne fie frică de roboţi. Trebuie să lu­crăm cu ei“, a spus Robert Pecanka, Kofax Austria.

KPMG lucrează cu peste 1.000 de CEO de la companii mari din toată lumea. „Dacă nu te adaptezi, tehnologia ţi-o va lua înainte. Aproape 76% din directorii de mari companii consideră că dacă nu se adaptează destul de repede, noul grad de tehnologizare le va dărâma afacerea, iar 65% din directori privesc următorii trei ani ca fiind critici pentru afacerea lor. Deja majoritatea antreprenorilor din America, care activează în segmentul de retail, sunt speriaţi de grandoarea companiei Amazon, care se adaptează într-un ritm accelerat la evoluţia sistemelor de robotizare, prezentând astfel o eficienţă ieşită din comun“, a spus Jonathan Lavender, global chairman, KPMG Enterprise & Partner, Head of Markets, Israel.

Oamenii de business înţeleg importanţa evoluţiei şi dezvoltării, adaptându-se schimbărilor şi utilizând tehnologiile noi care sporesc eficienţa afacerii. „Să nu ne temem de RPA! Piaţa va suferi schimbări şi dislocări semnificative pe termen scurt, însă vieţile noastre se vor schimba radical în bine. Cu ajutorul RPA, oamenii vor avea mai multă libertate de gândire şi de inovare. Cum putem să planificăm şi să anticipăm schimbarea, pentru a fi mereu cu un pas înainte? Putem găsi toate răspunsurile, aşa cum o facem mereu, lucrând împreună şi privind spre viitor”, atrage atenţia Richard Perrin, Partener KPMG, Head Advisory şi KTech, lansând astfel o provocare mediului de business.

Una dintre întrebările la care nu se cunoaşte încă un răspuns concret este „cine îşi asumă răspunderea în cazul în care un robot greşeşte?“, iar reprezentanţi ai companiei KPMG au dezbătut problema legislaţiei existente care se va dovedi limitată.

Cadrul juridic acoperă legislaţia de care are nevoie domeniul roboticii pentru stadiul actual de dezvoltare. „Se consideră că legislaţia actuală poa­te acoperi roboţii cu care lucrăm în ţara noastră, pentru că avem legea drepturilor de proprietate intelectuală, avem Protecţia Consumatorului şi avem legi care protejează actorii de business prezenţi într-o tranzacţie, dar domeniul evoluează rapid şi vom avea nevoie de legi noi“, a spus Laura Toncescu, Managing Partner TMO, în asociere cu KPMG Legal.

În privinţa unui viitor cadru juridic, KPMG speră la dezvoltarea unui sistem legislativ care să coincidă cu realitatea în care inteligenţa artificială va schimba nenumărate modele de business şi îşi va face intrarea şi în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului. „Aşteptăm un nou cadru legislativ aplicabil roboticii şi inteligenţei artificiale. Desigur, trebuie să păstrăm un echilibru între prioritatea de a dezvolta şi a cerceta domeniul roboticii şi automatizării în continuare, şi în acelaşi timp să observăm îndeaproape oamenii şi reacţia lor faţă de noile tehnologii”, explică Toncescu.

Comunitatea europeană urmăreşte atent evoluţia fenomenului de automatizare şi robotică, pregătindu-se să facă primii paşi în privinţa reglementărilor legislative din acest sector.„RPA este cu siguranţă o tehnologie care poate aduce multă eficienţă - noi înşine am folosit-o în cadrul societăţii de avocatură pentru dezvoltarea unor roboţi virtuali în cadrul unui RegTech, roboţi care au fost realizaţi de unul dintre colegii mei avocaţi. Important de menţionat este şi faptul că dezvoltările şi evoluţiile tehnologice sunt urmărite atent şi de instituţiile Uniunii Europene şi, în primăvara acestui an, Parlamentul European a hotărât că e momentul pentru legiferarea unor aspecte legate de tehnologii avansate, prin adoptarea în data de 16 februarie a unei rezoluţii care conţine o serie de recomandări pentru Comisia Europeană, pentru reguli de drept civil în domeniul roboticii şi al inteligenţei artificiale, referindu-se la aspecte de etică, răspundere, standarizare, înfiinţarea unei autorităţi europene în acest domeniu. Această legislaţie se va aplica roboţilor avansaţi şi pleacă de la premisa că trebuie să existe un echilibru între nevoia de inovare şi respectarea drepturilor fundamentale şi a valorilor umane”.

KPMG a adoptat deja automatizarea proceselor de afaceri, care devine componentă indispensabilă a noilor servicii, printre care se numără automatizarea procesării facturilor. „Roboţii virtuali reduc timpul alocat procesării facturilor de la furnizori cu 80%, preluarea, prelucrarea, validarea informaţiilor şi transmiterea acestora în orice soft existent realizându-se în mai puţin de 30 de secunde. Procesarea facturilor este redefinită şi revoluţionată: eroarea umană este eliminată, serviciile sunt operaţionale 24/7 şi costurile sunt reduse drastic. Roboţii sunt uşor de configurat şi interacţionează, la fel ca un utilizator, cu diferite sisteme informatice - aplicaţii desktop, sisteme preexistente, portaluri şi site-uri Web -  pentru a automatiza volume mari de activităţi de prelucrare a datelor, bazate pe reguli precise“, a spus Cristina Ionescu, Senior Manager KPMG Advisory.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO