Eveniment

Conferinţa PwC România pe piaţa de M&A: Piaţa din România era de circa 6 mld. dolari în 2007 la un PIB de 90 mld. dolari, iar în 2018 este tot de 6 mld. dolari, la un PIB dublu

Conferinţa PwC România pe piaţa de M&A: Piaţa din...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2019, 10:42 458

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a ridicat în 2018 la 5,8 miliarde dolari, un nivel îngrijorător raportat la valoarea totală din 2007, care s-ar ridicat tot la circa 6 miliarde dolari, deşi între timp PIB-ul s-a dublat, explică specialiştii PwC România în cadrul conferinţei „Pulsul tranzacţiilor în 2018”.

„Dacă ne uităm la perioada anterioară de vârf a pieţei de fuziuni şi achiziţii, anul 2007 a avut tranzacţii de 6 miliarde de dolari din care mai mult de o terime a fost tranzacţia Rompetrol, pe o structură economică total diferită, la un PIB de circa 80 mld. dolari. Acum suntem iar în vârful unui ciclu pe piaţa de M&A şi avem tranzacţii tot de 6 mld. dolari, la un PIB dublu”, explică Anda Rojanschi, partener, D&B David şi Baias.

George Ureche, liderul echipei de tranzacţii din PwC România, subliniază această probemă a valorii totale a pieţei de M&A ca pondere în PIB, în comparaţie cu regiunea.

„Am făcut o paralelă şi dacă ne uităm cât reprezintă piaţa de fuziuni şi achiziţii ca procent din PIB, piaţa poloneză este la peste 10% din PIB, Franţa la 8,1% din PIB, media globală este de 4,4%, iar în România nivelul este de doar 2,8% din PIB”, spune George Ureche.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO