Eveniment

Conferinţa The Economist la Bucureşti: Europa trece prin cea mai mare criză de după căderea comunismului sau după criza rachetelor din Cuba. Ce se întâmplă în Ucraina este o problemă de securitate şi pentru România. Finalul războiului încă nu se vede

Conferinţa The Economist la Bucureşti: Europa trece...

Autor: Răzvan Botea

15.03.2023, 20:56 201

Europa trece prin cea mai mare criză de după căderea comunismului sau după criza rachetelor din Cuba, a fost una dintre concluziile primului panel al evenimentului anual „Romanian Business & Investment Roundtable”, organizat de revista britanică The Economist. Ce se întâmplă în Ucraina este o problemă de securitate şi pentru România, au mai spus speakerii.

„Citindu-l pe preşedintele Klaus Iohannis, apărarea Ucrainei este o problemă de securitate pentru România, de fapt”, a spus, în cadrul evenimentului, Iulian Fota, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Finalul războiului încă nu se vede, cel puţin nu în acest an, a mai spus Iulian Fota.

„Rusia o să continue războiul convenţional împotriva Ucrainei. Eu cred că Rusia încă speră să câştige. În acelaşi timp, va continua războiul politic, de propagandă, informaţional, cibernetic. Nu văd un final al conflictului, cel puţin nu în acest an.”

Rolul SUA în apărarea Europei a devenit din  ce în ce mai important odată cu izbucnirea războiului convenţional în Ucraina, au mai spus speakerii primului panel al conferinţei citate.

„Rolul SUA este critic. Democraţii şi republicanii (cele două partide mari din SUA – n. red.) s-au pus de acord în privinţa abordării asupra războiului Rusiei cu Ucraina. Este puţin <<excentric>> să spui că nu ne interesează, că nu este lupta naostră. Devine din ce în ce mai clar că este vorba de o povară care trebuie împărţită şi peste Atlantic”, a spus Ian Lesser, vicepreşedinte al The German Marshall Fund al SUA (GMF), un think thank american fondat în 1972, care are un sediu şi la Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO