Eveniment

Conferinţă ZF de fiscalitate. Întrebările celor din business pentru Ministerul Finanţelor. Cum completează persoanele fizice declaraţia unică în 2019?

Întrebarea consultantului fiscal Radu Georgescu de la CFO Network pentru oficialii Ministerului de Finanţe:  „Persoanele fizice care depun declaratia unică în 2019 trebuie să declare CAS-ul şi CASS-ul datorate pentru anul 2018 dacă au estimat plăţile de CAS şi CASS în declaraţia unică depusă în 2018?“

Întrebarea consultantului fiscal Radu Georgescu de la CFO Network pentru oficialii Ministerului de Finanţe: „Persoanele fizice care depun declaratia unică în 2019 trebuie să declare CAS-ul şi CASS-ul datorate pentru anul 2018 dacă au estimat plăţile de CAS şi CASS în declaraţia unică depusă în 2018?“

Autor: Adelina Mihai

13.02.2019, 00:06 1101

Aproximativ un milion de persoane fizice care obţin venituri extrasalariale trebuie să completeze şi să depună declaraţia unică pentru a plăti impozitele pe venit şi contribuţiile pe anul 2018, până pe data de 15 martie 2019.

Problema este că, începând de anul acesta, contribuabilii care se încadrează în această categorie trebuie să îşi completeze singuri declaraţiile, doar online (deci nu mai pot fi ajutaţi de funcţionarii Fiscului dacă au neclarităţi), iar până în prezent nu s-a publicat un ghid cu instrucţiuni de completare a acestui formular.

„Persoanele fizice care depun declaratia unică în 2019 trebuie să declare CAS-ul şi CASS-ul datorate  pentru anul 2018 dacă au estimat plăţile de CAS şi CASS în declaraţia unică depusă în 2018?“, întreabă Radu Georgescu, managing partner la compania de consultanţă fiscală CFO Network.

Aceasta este una dintre întrebările la care vor răspunde experţii din cadrul Ministerului de Finanţe care vor veni mâine, 14 februarie, la conferinţa „Modificările Codului fiscal: răspunsuri pentru antreprenori“, organizată de ZF în parteneriat cu compania Servicii Premium Tax în Bucureşti.

„Conform instrucţiunilor de completare de la rândurile 21 şi 28, persoanele fizice care au estimat în 2018 CAS (contribuţia la pensie- n.red.) şi CASS (contribuţia la sănătate- n.red.) datorate nu mai trebuie să declare aceste contribuţii în declaraţia din 2019. Totuşi, la capitolul C din declaraţia unică persoana fizică trebuie să declare CAS şi CASS-ul plătit pentru 2018. Acest lucru generează o eroare în  sensul în care declaraţia arată că aceste sume trebuie să fie rambursate de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). În acest mod, ANAF va primi informaţii  eronate că trebuie să ramburseze sumele plătite pentru CAS-ul şi CASS-ul datorate pentru 2018! Am vorbit cu mai multe agenţii ale ANAF şi au abordări diferite legate de această întrebare“, a explicat Radu Georgescu.

Declaraţia unică trebuie depusă de către persoanele care obţin venituri extrasalariale din surse precum PFA, dividende, chirii, vânzarea de acţiuni  etc. şi depăşesc plafonul de 22.800 de lei pe an (12 luni x 1.900 de lei, valoarea salariului minim pe economie din 2018). În 2019, salariul minim pe economie a crescut la valoarea de 2.080 de lei brut pe lună şi s-a introdus un salariu minim diferenţiat, de 2.350 de lei brut pe lună pentru angajaţii cu studii superioare încadraţi pe funcţii cu studii superioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO