Eveniment

Conferinţă ZF de fiscalitate. Întrebările celor din business pentru Ministerul Finanţelor. De ce nu primesc facilităţi fiscale şi salariaţii din construcţii, unde ponderea activităţii de construcţii este mai mică de 70%?

Adrian Benţa de la compania Benţa Consult

Adrian Benţa de la compania Benţa Consult

Autor: Adelina Mihai

12.02.2019, 00:04 316

Recentele facilităţi fiscale acordate sectorului construcţiilor (prin Ordonanţa 114 din decembrie 2018) ridică o serie de întrebări în rândul consultanţilor fiscali, care îşi ajută clienţii să aplice aceste beneficii acordate de stat.

„De ce nu primesc facilităţi fiscale şi salariaţii din construcţii, unde ponderea activităţii de construcţii este mai mică de 70%? Conform OUG nr. 114/2018 primesc facilităţi (scădere CAS la 21,25%, scutire de impozit 10% şi scutire de CASS 10%) doar acei salariaţi unde angajatorul realizează peste 80% din cifra de afaceri din activităţi de construcţii“, întreabă consultantul fiscal Adrian Benţa de la compania Benţa Consult.

Aceasta este una dintre întrebările la care vor răspunde experţii din cadrul Ministerului de Finanţe care vor veni joi, 14 februarie, la conferinţa „Modificările Codului fiscal: răspunsuri pentru antreprenori“, organizată de ZF în parteneriat cu compania Servicii Premium Tax în Bucureşti.

O altă întrebare pe care consultantul Adrian Benţa o are pentru oficialii din Finanţe este legată de bonificaţiile pe care le-au primit în 2018 contribuabilii cu venituri din activităţi extrasalariale. „De ce nu primesc bonificaţii în anul 2019 cei ce achită impozit pe venitul din activităţi extrasalariale, cum s-a întamplat în anul 2018?“, a adăugat Adrian Benţa.

Într-adevăr, în anul 2018, contribuabilii persoane fizice cu venituri extrasalariale puteau primi două bonificaţii: pentru depunerea online a declaraţiei unice s-a acordat o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până pe data de 15 martie 2019, iar pentru plata integrală a impozitului în avans până pe data de 15 decembrie 2018 s-a acordat o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit estimat.

 

Întrebările consultantului fiscal Adrian Benţa pentru oficialii Ministerului de Finanţe:

♦ De ce nu primesc facilităţi fiscale şi salariaţii din construcţii, unde ponderea activităţii de construcţii este mai mică de 70%? Conform OUG nr. 114/2018 primesc facilităţi (scădere CAS la 21,25%, scutire de impozit 10% şi scutire de CASS 10%) doar acei salariaţi unde angajatorul realizează peste 80% din cifra de afaceri din activităţi de construcţii.

♦ De ce nu primesc bonificaţii în anul 2019 cei ce achită impozit pe venitul din activităţi extrasalariale, cum s-a întamplat în anul 2018?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO