Eveniment

Conferinţa ZF şi BCR „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate“: Cel mai bun indicator pentru creşterea încrederii populaţiei este evoluţia demografică

Conferinţa ZF şi BCR „Potenţialul României, de la...

Autor: Adelina Mihai, Georgiana Mihalache

16.06.2017, 00:08 1062
„Independent de ce va face gu­vernul, este important ca noi, cei care formăm comunitatea de afaceri şi mediul academic, să creăm contex­tul potrivit pentru tineri astfel încât să rămână aproape de familie. Demografia şi sporul natural pozitiv sunt o prioritate naţională şi trebuie să vedem cum putem crea un context în companii şi în universităţi pentru ca populaţia să crească, pentru că e responsabilitatea tuturor, nu doar a guver­nului“, a spus Sergiu Manea, preşe­dintele executiv al BCR, în cadrul conferinţei „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate“, organizată ieri de ZF în parteneriat cu BCR, în cadrul aulei Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

România trebuie să rezolve problemele demografice, pentru că în ritmul actual de depopulare, în următorii 20 de ani pot să dispară încă 2 milioane de locuitori, aşa cum s-au pierdut 3 milioane de locuitori în ultimii 20 de ani.

„Pentru generaţia din care fac parte, plecarea în străinătate ne-a dat posibilitatea să ne dezvoltăm abilităţile ca în vest, dar în acelaşi timp a fi expatriat într-o ţară vestică nu înseamnă doar unt şi miere. Să te întorci în ţară - unde nu ai întotdeauna parte de aceeaşi dezvoltare financiară şi profesională ca în străinătate - este o mare provocare, dar şi o mare satisfacţie, pentru că aici ai familia şi prietenii. Dacă aş fi acum în situaţia în care am fost acum 11 ani, când am decis să mă întorc în România, fără ezitare aş face acelaşi lucru“, a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. Ea a mai spus că cel mai bun indicator pentru creşterea încrederii populaţiei în viitorul României este menţinerea sau creşterea numărului de locuitori.

De aceeaşi părere este şi Nicolae Istudor, rectorul ASE Bucureşti, care a adăugat că migraţia în masa a specialiştilor români către alte state membre ale UE reprezintă o mare problemă.

„În  perioada 2000-2015 din segmentul de vârstă 20- 39 ani (din categoria tinerilor formaţi) au emigrat definitiv din ţară 110.000 de persoane (ceea ce reprezintă 55,4% din total emigrări definitive), aceştia fiind specialişti pregătiţi din bani publici. Nu-mi place să fiu prăpăstios, dar ne aflăm în faţa unui fenomen a cărui consecinţă gravă este abandonul ţării“,  a spus Istudor. El a subliniat faptul că mediul de afaceri, mediul academic şi autorităţile trebuie să îşi unească forţele şi să inverseze acest trend, până nu e prea târziu.

„Eu, ca dascăl, am un sentiment de insatisfacţie că efortul meu didactic nu se regăseşte direct la propăşirea economică a ţării mele. România nu trebuie să-şi permită risipa în lume a populaţiei ei cea mai activă şi bine pregătită. Nu am motive să mai sper, cum a făcut până mai alaltăieri, că migraţia este un fenomen pasager, că este reversibilă“, a mai spus rectorul ASE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO