Eveniment

Conflictul din Ucraina se acutizează

Autorităţile din Kiev susţin că forţe militare ruse au pătruns pe teritoriul Ucrainei şi au cucerit oraşul Novoazovsk, aflat la graniţă. Sursa foto - AFP

Autorităţile din Kiev susţin că forţe militare ruse au pătruns pe teritoriul Ucrainei şi au cucerit oraşul Novoazovsk, aflat la graniţă. Sursa foto - AFP

Autor: Iulian Anghel

29.08.2014, 00:04 829

În vreme ce economia americană se simte ca peştele în apă, economia Europei începe să simtă din plin efectele crizei de la graniţele României.

Ultimele veşti de pe front sunt îngrijorătoare: Rusia a invadat estul Ucrainei, un oficial NATO afirmând că peste 1.000 de soldaţi ruşi luptă pe frontul ucrainean.  Kievul a cerut UE să-i acorde „un ajutor militar de anvergură“ în urma unei „invazii ruse nedisimulate“. Autorităţile din Kiev susţin că forţe militare ruse au pătruns pe teritoriul Ucrainei şi au cucerit oraşul Novoazovsk, aflat la graniţă.

Preşedintele Traian Băsescu, care a primit-o ieri la Palatul Cotroceni pe Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, s-a declarat foarte îngrijorat faţă de evoluţia situaţiei din ţara vecină. Bursele au reacţionat rapid la escaladarea crizei.

Acţiunile de pe Wall Street au deschis ieri în scădere după trei şedinţe consecutive de creştere, iar indicele S&P 500 a coborât sub pragul de 2.000 de puncte în contextul escaladării crizei. Şi asta în ciuda faptului că rezultatele publicate ieri arată că economia Statelor Unite a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere economică de 4,2%, cu 0,2 puncte procentuale peste estimarea iniţială de 4%, în vreme ce datele anunţate anterior arătau că Europa ar putea replonja în criză.

Rubla s-a depreciat ieri cu 1,6% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimele şase luni când Rusia a invadat Crimeea, iar acţiunile au fost în scădere cu 1,9% la bursa din Moscova. Îngrijorarea investitorilor a fost amplificată de afirmaţia Statelor Unite că Rusia ar coordona atacurile separatiştilor. Indicele UX al bursei din Ucraina a scăzut cu 5,8%, cel mai mult după data de 3 martie, iar obligaţiunile cu maturitate în 2017 au coborât pentru a şaptea zi, astfel că randamentul acestora a crescut cu 0,94 puncte procen­tuale, la 11,87%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,4% faţă de euro, iar indicii bursieri din Cehia, Ungaria şi Polonia au scăzut cu cel puţin 1,4%. În România, cursul anunţat de BNR a crescut joi puţin peste 4,40 lei/euro, leul fiind în declin uşor mai temperat comparativ cu alte monede mai importante din regiune, pe volume ridicate ale tranzacţiilor în piaţa interbancară locală.

Preţul gazelor a crescut cel mai mult după 25 iulie la bursa ICE Futures Europe din Londra. Contractele cu livrare peste o lună au crescut cu până la 5,7%, la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 săptămâni.

Franţa şi Germania au avertizat autorităţile de la Moscova cu noi sancţiuni. Dar economia Europei pare că începe să simtă criza. Potrivit analiştilor, exporturile Germaniei în Rusia ar putea scădea cu 25% în acest an. Este un anunţ îngrjorător, dar fiind că Germania este principalul partener economic al României şi încetinirea economiei ei, care a căzut cu 0,2% în S 1, va afecta exporturile româneşti. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO