Eveniment

Confuzie la licitaţia de obligaţiuni de stat de 1 mld. euro. Isărescu spune că ar vrea să fie amânată

Isărescu sugerează Finanţelor să amâne împrumutul în valută după rambursarea emisiunii scadente

Autor: Razvan Voican

25.11.2010, 13:02 35

Ministerul Finanţelor a anunţat pentru astăzi o licitaţie deobligaţiuni de stat cu valoare programată de 1 mld. euro şi cuponde 4,5%, iar băncile s-au şi pregătit să depună ofertele. În modsurprinzător, în urmă cu aproape o oră guvernatorul BNR MugurIsărescu a spus că el "crede" că Finanţele vor alege să ramburseseîmprumutul scadent de 1,4 mld. euro, pentru că au bani, şi să iasădupă câteva zile pe piaţă "în condiţii normale".

Declaraţia lui Isărescu a provocat stupoare în trezoreriilebăncilor, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a făcutniciun anunţ de amânare a licitaţiei până la această oră. Mai mult,potrivit informaţiilor care circulă pe piaţă, randamentul s-arsitua la 4,8%, ceea ce nu ar fi un nivel foarte ridicat, oricum subpragul de 5% - aşa cum îşi dorea preşedintele Traian Băsescu.

Emisiunea de bonduri se adresează pieţei locale, adică nu ar fidirect influenţată de comentariile de ieri ale directorului generalal FMI Dominique Strauss-Kahn privind perspectiva încetăriiplăţilor pentru o listă de cinci ţări la coada căreia a menţionatşi România. Isărescu a respins această idee, însă în acelaşi timpvorbeşte despre amânarea licitaţiei de astăzi.

BNR s-a implicat direct în pregătirea acestei operaţiuni definanţare, discutând săptămâna trecută cu şefii celor mai maribănci despre termenii în care s-ar putea realiza.

Surse de pe piaţă afirmă că amânarea ar fi o mişcare fărăprecedent, care nu ar face decât să inducă o percepţie devulnerabilitate, având în vedere că anunţul ar veni foarte târziu.De asemenea, potrivit informaţiilor disponibile, Finanţele potstrânge astăzi confortabil mai mult decât suma anunţată de 1 mld.euro.

Piaţa rămâne în aşteptarea unor clarificări oficiale.

"Noi am depus oferta, am remarcat şi un interes mare şi dinpartea clienţilor instituţionali, deci nu văd de ce licitaţia nu arieşi la un preţ chiar avantajos pentru Ministerul Finanţelor, adicăsub 5%", a comentat un dealer.

Nimeni nu îşi explică declaraţia făcută de guvernator puţinînainte de ora 12:00, cu atât mai mult cu cât nici afirmaţiaşefului FMI privind România nu a provocat vreo creşteresemnificativă a CDS-urilor, acestea situându-se la 280-285 depuncte de bază.

"Ar fi păcat ca licitaţia să nu iasă pentru că a fost anunţatădin timp, este şi un pas în direcţia bună în privinţa lungiriiscadenţei la trei ani", au spus surse de pe piaţă.

ING estimează că randamentul s-ar putea situa între 4,6% şi4,9%, "nivel la care am putea vedea o alocare generoasă". Analiştiibăncii apreciază că Finanţele nu s-ar bucura de o poziţie delichiditate confortabilă, deşi atât Bogdan Drăgoi, şefultrezoreriei statului, în declaraţii recente, cât şi Mugur Isărescu,chiar astăzi, au susţinut că există bani suficienţi pentrurambursarea împrumutului scadent de 1,4 mld. euro.

Reprezentanţii BNR nu au putut fi contactaţi până în acestmoment pentru clarificări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO