Eveniment

Consiliul Concurenţei a autorizat sprijin din PNRR de 4 mld. euro pentru companii în 2022

Consiliul Concurenţei a autorizat sprijin din PNRR de 4...

Autor: Răzvan Botea

20.01.2023, 00:05 219

♦ Consiliul Concurenţei: Am aprobat măsuri de sprijin - granturi ajutoare de stat sau garanţii de stat pentru împrumuturi - în valoare totală de 29 mld. euro în 2022.

Consiliul Concurenţei a examinat acordarea de ajutor de stat, granturi sau garanţii de stat de 145 mld. de lei (29 mld. euro) în 2022, mai mult decât dublu faţă de bilanţul din 2021, când ajutoarele de stat autorizate de Consiliul Concurenţei au fost de sub 60 mld. lei (12 mld. euro). Dintre aceştia, peste 4 mld. de euro reprezintă sprijin aprobat de Consiliul Concurenţei pentru companii româneşti din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit raportului anual al instituţiei. Fondurile totale incluse în PNRR sunt de 29 mld. de euro şi investiţiile trebuie finalizate până în vara lui 2026.

În suma de 29 mld. de euro sunt incluse măsuri de sprijin pentru companii prin IMM Invest, ajutoare de stat temporare pentru criza Covid şi războiul din Ucraina, fonduri europene, dar şi restructurarea companiilor de stat falimentare precum Tarom sau CFR Marfă.

Nu înseamnă că aceşti bani sunt efectiv acordaţi – bugetul statului a fost în 2021 (ultimele date anuale) de 380 mld. lei (75 mld. euro), dar garanţiile sunt vitale când companiile solicită împrumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO