Eveniment

Consiliul Fiscal: Cheltuim mult şi prost pe infrastructură

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

14.05.2012, 00:05 579

Consiliul Fiscal reclamă din nou nevoia de transparentizare, prioritizare şi programare multi-anuală pentru investiţiile publice, întrucât România are cele mai mari cheltuieli de capital din Uniunea Europeană, ca procent din PIB, dar insfrastructura rămâne printre cel mai slab dezvoltate.

"Deşi România a avut între 2001 şi 2011 cea mai mare cheltuială de investiţii publice în cadrul ţărilor europene ca pondere în PIB, ţări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia şi Slovenia, cu cheltuieli de investiţii mai mici, au o calitate a infrastructurii mai bună, ceea ce arată eficienţa scăzută a acestor cheltuieli în cazul României", se spune în raportul anual al Consiliului Fiscal.

Raportul precizează că, în pofida recomandărilor anterioare ale Consiliului Fiscal privind necesitatea prezen­tării unei liste de priorităţi investiţionale la nivel naţional, lipsesc în continuare informaţii concrete privind distribuţia investiţiilor pe politici sectoriale, detalierea proiectelor de investiţii considerate prioritare, precum şi alocările multi-anuale.

"În opinia Consiliului Fiscal, formularea transparentă a bugetului de investiţii pornind de la o analiză a portofoliului existent de proiecte şi raţionalizarea acestuia prin identificarea celor prioritare, concomitent cu alocarea pe bază multi-anuală a finanţărilor aferente, este esenţială pentru utilizarea eficientă a resurselor disponibile. În plus, o astfel de abordare ar fi consistentă cu principiul eficienţei definit de Legea responsabilităţii fiscale, conform căruia "politica fiscal-bugetară a Guvernului va avea la bază utilizarea eficientă a resurselor publice limitate, va fi definită pe baza eficienţei economice, iar deciziile de alocare a investiţiilor publice (...) se vor baza inter alia pe evaluarea economică, precum şi pe evaluarea capacităţii de absorbţie", se mai arată în raport.

Potrivit datelor prezentate de Consiliul Fiscal, având ca sursă Eurostat, România a avut în perioada 2001 -2011 o pondere a cheltuielilor publice cu investiţiile de 4,7% din PIB şi de 14% din veniturile bugetare, conducând în ambele variante Top UE 27. Membrii Consiliului Fiscal apreciază că noile constrângeri bugetare impuse de pactul fiscal obligă România la o cheltuire mult mai eficientă a banilor publici. Cu aceleaşi resurse bugetare, limitarea deficitului bugetar va forţa guvernele viitoare să obţină efecte mult mai mari în economie prin cheltuirea banilor publici.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Consiliul Fiscal are printre atribuţii publicarea unui raport anual care să analizeze derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent faţă de cea aprobată prin strategia fiscal-bugetară şi bugetul anual, să evalueze tendinţele macroeconomice şi bugetare cuprinse în strategia fiscal-bugetară şi în bugetul anual precum şi obiectivele, ţintele şi indicatorii stabiliţi prin strategia fiscal-bugetară şi prin bugetul anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO