Eveniment

Consiliul Fiscal: Este probabil ca deficitul bugetar să ajungă în 2019 la 3,5% din PIB

Consiliul Fiscal: Este probabil ca deficitul bugetar să...

Autor: Iulian Anghel

12.03.2019, 00:03 190

Consiliul fiscal susţine că, în urma modificării datelor proiectului bugetului pe 2019, astfel încât acesta să prindă finanţarea pentru majorarea alocaţiilor copiilor, deficitul bugetar se va situa aproape de valoarea de referinţă de 3% din PIB, existând riscul ca acesta să ajungă însă chiar la 3,5% din PIB.

Parlamentul a adoptat la legea bugetului un amendament care prevede majorarea alocaţiilor copiilor, un efort estimat de guvern la aproximativ

2 miliarde de lei pentru acest an. Acest lucru schimbă datele bugetului aprobat de guvern, iar Consiliul Fiscal are obligaţia să-şi exprime un punct de vedere. Iar punctul de vedere al Consiliului este că veniturile bugetului sunt supraestimate (mai ales pe zona care priveşte intrările de fonduri UE), iar cheltuieile subestimate, astfel încât ţinta de deficit de sub 3% din PIB este în pericol.

„Majorarea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2019 şi subdimensionarea aparentă a cheltuielilor de asistenţă socială şi a celor aferente contribuţiei către bugetul UE implică un deficit situat în imediata vecinătate a nivelului de referinţă de 3% din PIB, chiar şi ignorând problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare identificată în contextul opiniei Consiliului Fiscal din 5 februarie 2019 (4,5 miliarde lei, în condiţiile în care taxa pe activele bancare ar fi menţinută în forma curentă). Luând în calcul şi această supradimensionare, apreciem că este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB, în condiţiile menţinerii unor politici neschimbate”, arată Consiliul Fiscal în opinia faţă de un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică strategia fiscal-bugetară pentru 2019-2021.

Consiliul arată că faţă de varianta anterioară, veniturile şi cheltuielile totale ale bugetului sunt mai mari cu 1,1 miliarde de lei, cu diferenţe semni­ficative în dimensionarea unor agregate de cheltuieli. În cazul cheltuielilor, Consiliul apreciază dimensiunea subbugetării probabile la 3,5 miliarde lei.

„Dată fiind execuţia bugetară aferentă lunii ianuarie 2019, precum şi majorarea de la 1.100 la 1.265 lei a valorii punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, apreciem că suma bugetată în varianta aprobată de guvern a bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) apare drept inferioară necesarului probabil de plată pentru anul 2019 cu circa 2 miliarde lei, o sumă mai mare decât reducerea de 1,2 miliarde lei operată la nivelul BASS”, arată Consiliul Fiscal în opinia semnată de preşedintele instituţiei Ionuţ Dumitru.

„Consiliul fiscal remarcă faptul că, pentru prima dată de la instalarea sa, ţinta de deficit bugetar este majorată ulterior depunerii proiectului de buget în Parlament, în directă contradicţie cu prevederile art. 15 al Legii finanţelor publice”, mai indică sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO