Eveniment

Consiliul Fiscal: Guvernul este foarte optimist. Este necesar să se aibă în vedere două scenarii: unul de cădere economică între 4 şi 6% şi unul de cădere economică între 8% şi 9%. Deficitul bugetar poate fi între 8,1% şi 10,4% din PIB în 2020

Consiliul Fiscal: Guvernul este foarte optimist. Este...

Autor: Răzvan Botea

25.04.2020, 10:30 776

Consiliul Fiscal (CF), în cadrul opiniei asupra rectificării bugetare, arată că ar trebui să se aibă în vedere două scenarii ale evoluţiei macroeconomice în România în 2020: unul în care economia se contractează între 4% şi 6% în 2020, şi unul mai pesimist, în care economia se va contracta cu 8-9%.

„Din judecarea datelor disponibile, Consiliul Fiscal consideră că scenariul macroeconomic fundamentat de Guvern, care este construit pe un declin al PIB real cu 1,9%, este foarte optimist. Pornind de la analizele INS privind impactul economic al pandemiei, de la referinţa istorică a crizei economice anterioare ce a debutat în anul 2008 şi de la alte date disponibile, Consiliul Fiscal apreciază că este prudent şi necesar să fie avute în vedere încă două scenarii macroeconomice pentru anul curent: unul fundamentat pe o contracţie a PIB real plasată în intervalul 4%-6%, şi un scenariu ce prevede o contracţie mai severă a PIB, de 8%-9%”, scriu economiştii Consiliului Fscal.

De asemenea, pornind de la aceste două scenarii, opinia Consiliului Fiscal este că deficitul bugetar se va situa între 8,1% din PIB şi 10,4% din PIB. În baza cadrului macroeconomic asumat de guvern, adică de scădere economică de doar 1,9%, deficitul bugetar s-ar situa între 7,3 şi 7,45% din PIB, potrivit analizei CF.

„În baza cadrului macroeconomic asumat de Guvern, Consiliul Fiscal evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3%-7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern de 6,7% din PIB. În condiţiile celor două scenarii suplimentare considerate, nivelul probabil al deficitului bugetar se situează între 8,1%-8,9% din PIB considerând o contracţie de 4%-6% a PIB real, ajungând până la 9,9%-10,4% din PIB în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, de 8%-9% în termeni reali”, se mai arată în document.

Având în vedere nivelul deficitului bugetar, necesarul de finanţare al României va ajunge la de la 8,6% din PIB, estimarea iniţială pentru construcţia buegtară, la niveluri cuprinse între 11% şi 14,3% din PIB – între 120 mld. lei şi 144 mld. lei.

„Deşi regulile fiscale au fost suspendate temporar în UE, acoperirea unui asemenea necesar de finanţare comportă provocări foarte mari pentru România, ce derivă din capacitatea limitată de absorbţie de datorie a pieţei interne, incertitudini cu privire la disponibilitatea finanţării pe pieţele externe, costul finanţării, nivelul scăzut şi posibila deteriorare a ratingului suveran ş.a”, se mai arată în opinia Consiliului Fiscal.

Economiştii CF sunt de părere că menţinerea calendaruluid e creştere a pensiilor, cu 40% în septembrie 2020, ar deteriora puternic deficitul bugetar în 2021 şi acesta nu va putea fi redus sub nivelul din 2020.

„Consiliul Fiscal atrage din nou atenţia că menţinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor ar face cvasi-imposibilă o reducere a deficitului bugetar în anul 2021 faţă de nivelul din anul curent, în condiţiile în care acesta este periculos de înalt. Revenirea la o traiectorie sustenabilă a poziţiei finanţelor publice, mai cu seamă având în vedere consecinţele economice 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO