Eveniment

Consiliul Fiscal: Rectificarea este ilegală

Consiliul Fiscal: Rectificarea este ilegală

Autor: Iulian Anghel

04.12.2014, 00:04 165

Cea de-a treia rectificare bugetară aprobată ieri de guvern încalcă şase prevederi legale ale legii privind responsabilitatea fiscal-bugetară şi subliniază lipsa de capacitate a guvernului în programarea şi execuţia bugetului, susţine Consiliul Fiscal în opinia asupra acestei ultime rectificări.

„Decizia guvernului de a opera o a treia rectificare bu­getară, încălcând în mod flagrant pre­vederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar prin­tr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielor de investiţii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015“, arată Consiliul Fiscal.

Consiliul Fiscal acuză guvernul că falsifică realitatea atunci când justifică a treia rectificare prin majorarea veniturilor bugetului consolidat întrucât situaţia de excedent bugetar după 10 luni nu se datorează creşterii veniturilor, ci neefectuării cheltuielilor de investiţii.

Guvernul a motivat rectificarea prin faptul că bugetul consolidat este pe excedent faţă de un deficit prevăzut în legea bugetului de 2,2% din PIB. În octombrie, excedentul bugetar s-a majorat faţă de septembrie (0,06% din PIB) până la 0,3% din PIB (1,9 mld. lei).

Însă se poate observa lesne că excedentul de 1,9 mld. lei la zece luni din an faţă de un deficit de peste 14 mld. lei prevăzut pe tot anul vine ca urmare a tăierii cheltuielilor, nu a creşterii veniturilor. Cheltuielile de capital au fost între ianuarie - octombrie cu 13% mai mici decât cele din perioada similară a anului trecut. Cheltuiellile de investiţii (chel­tuieli din buget şi din alte surse) au fost la zece luni mai mici cu 2,3 mld. lei comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care la nivelul întregului an ele erau programate să crească cu 5,8 miliarde de lei faţă 2013.

În privinţa veniturilor, acestea au fost în toate cele trei trimestre sub programare, după cum arată chiar datele Finanţelor (la T3 au fost cu 4,3% mai mici decât era programat).

În aceste condiţii, nu se poate susţine ca argument pentru cea de-a treia rectificare o creştere a veniturilor cu 6,5% la zece luni faţă de perioada similară a anului trecut, întrucât această creştere este sub cea programată.

„Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal, situaţia este departe de a reflecta o bună gestiune si execuţie a bugetului public, fiind dimpotrivă mărturia unei evidente incapacităţi la nivelul administrării portofoliului de proiecte de investiţii publice, de natură să inducă nejustificat un impuls fiscal negativ în economie“, indică Consiliul Fiscal în opinia asupra celei de-a treia rectificări semnată de şeful instituţiei Ionuţ Dumitru.

Premierul Victor Ponta a reacţionat affirmând că nu înţelege adăugând că FMI şi Comisia Europeană agreează această măsură.

Principala măsură decisă la a treia rectificare constă în folosirea spaţiului fiscal creat de restrângerea cheltuielilor de investiţii pentru pentru achitarea a unor drepturi salariale decise în instanţă care, iniţial, fuseră eşalonate. Astfel, cheltuielile de personal cresc cu 2,4 milarde de lei, faţă de rectificarea din septembrie, iar cheltuielile curente cresc şi ele cu 1,1 miliarde de lei (pentru plata arieratelor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO