Eveniment

Constructiile de locuinte au mers anul acesta din inertie, cu un mic imbold dat de stat

Constructiile de locuinte au mers anul acesta din inertie, cu un mic imbold dat de stat
06.12.2009, 23:30 28

Constructia de locuinte din fonduri publice a accelerat inprimele noua luni ale acestui an, cand au fost realizate aproape3.300 de unitati, fata de 2.082 in perioada similara a anuluitrecut, dar obiectivul ministrului dezvoltarii si lucrarilorpublice Vasile Blaga, de a construi 6.000 de case noi in acest an,pare greu de atins.

Inceea ce priveste fondurile private, o parte din santierele care "auintrat in criza" intr-un stadiu avansat de constructie au fost incontinuare exploatate, astfel ca in acest an constructia delocuinte a ramas pe plus. Anul viitor in schimb, in ceea cepriveste marile proiecte, numarul livrarilor de locuinte va firedus, tinand cont ca anul acesta au fost incepute foarte putinedezvoltari de amploare.

Speranta vine din mediul rural

Speranta pentru piata materialelor de constructii pentru 2010ramane miliardul de euro care este rulat aproape in fiecare an inmediul rural, o piata care ramane constanta cu o pondere de circa50% din valoarea totala a constructiilor de locuinte. Zona denord-est a tarii, respectiv nordul Moldovei, este regiunea in caresunt construite cele mai multe locuinte la nivel national si seobserva totodata cea mai importanta crestere fata de anul trecut.Astfel, in primele trei trimestre in nord-estul tarii au fostconstruite 7.198 de locuinte, fata de doar 6.028 de unitati inperioada similara a anului trecut.

In acelasi interval, in regiunea Bucuresti-Ilfov a fostconstruit un numar de circa 4.850 de unitati, aproximativ egal cuvalorile de anul trecut. Trimestrul patru al anului ar putea fichiar mai bun in Bucuresti decat perioada similara a anului trecut,deoarece in aceasta perioada se livreaza locuinte intr-o serie deansambluri de mari dimensiuni, precum Rasarit de Soare, DoamnaGhica Plaza si Asmita Gardens, doar cele trei proiecte numarandaproape 2.400 de locuinte, din care mai mult de jumatate au fostdeja vandute.

Scadere in trimestrul trei

La nivelul trimestrului trei din acest an, in mediul privat s-aconstatat deja o scadere a numarului de locuinte construite, tinandcont ca in intervalul iulie-septembrie au fost construite 13.113unitati, cu 411 mai putin fata de perioada similara a anuluitrecut.

Constructia de locuinte din fonduri private pierde teren dincauza vanzarilor slabe inregistrate de companii in acest an, faptce a dus la o ajustare semnificativa a preturilor, catre un nivelde circa 900 - 1.000 de euro/metrul patrat construit. In acestcontext, numerosi dezvoltatori au blocat proiectele pentru carecumparasera terenuri si obtinusera autorizatii de constructie,nedorind sa mai pompeze bani intr-o investitie nesigura la momentulde fata. Discret, o serie de dezvoltatori precum companiile Conargsi Can Serv au reinceput lucrarile la doua dintre proiecte, darrezultatele ar putea fi observate doar in 2011.

Pentru 2010 livrari de locuinte in Bucuresti sunt asteptate doarin ansamblurile Laguna Residence (250 de apartamente), Upground dinPipera (primul bloc cu 300 de apartamente), poate primele douablocuri din ansamblul Planorama (550 de locuinte), sau proiecte maimici, cu circa 100-200 de apartamente. In acelasi timp, ministeruldezvoltarii si-a propus ca in 2010 sa construiasca 10.000 delocuinte din fonduri publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO