Eveniment

Constructiile si industria raman in zona negativa

Constructiile si industria raman in zona negativa

Industrie: Productia industriala a scazut in februarie fata de aceeasi luna din 2008 cu 12%, in principal din cauza declinului din industria prelucratoare, de 15,4%. Pe segmentul energiei electrice si termice s-a inregistrat o coborare de 2,8%, in timp ce industria extractiva a crescut cu 0,4%. Se observa o relativa stabilizare a ratelor anuale pe date ajustate sezonier. Stagnarea relativa are ca motivatie, cel mai probabil, o crestere a cererii externe, in opinia analistilor.

09.04.2009, 00:00 30
 

Productia industriala a scazut in februarie fata de aceeasi luna din 2008 cu 12%, insa pe date ajustate sezonier se observa o relativa stabilizare a ratelor anuale, evolutie care poate fi explicata printr-o relativa crestere a cererii externe, conform analistilor.

Constructii: Volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in februarie cu 1,1% fata de aceeasi luna din 2008. Pe structura, in a doua luna a anului s-au inregistrat scaderi la lucrarile de reparatii capitale (-6,2%) si lucrarile de intretinere reparatii curente (-2,3%). In privinta lucrarilor de constructii noi, s-a inregistrat o crestere de 11,2%. Analistii estimeaza continuarea tendintei de scadere pe acest segment.„Cifra de productie industriala pe februarie este neutra pentru piata, poate usor pozitiva daca avem in vedere relativa stabilizare a ratelor anuale pe date ajustate sezonier si usoaraRetail: Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul exceptand comertul cu autovehicule si motociclete a scazut in ianuarie cu 0,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa a urcat cu 13,3% fata de luna precedenta. Scaderea a fost alimentata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-8,8%), in timp ce la vanzarea produselor alimentare si nealimentare au fost inregistrate cresteri. imbunatatire pe date brute in contextul inrautatirii semnificative inregistrate in cazul altor tari din regiune", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank. El explica ca relativa stagnare are ca motivatie, cel mai probabil, o majorare a cererii externe.
In consecinta, exporturile catre UE ar trebui sa nu scada puternic in februarie si astfel sa vedem, in continuare, imbunatatirea soldului balantei comerciale. „Probabil cererea de masini Dacia venita din partea Germaniei are un impact pozitiv in aceasta directie", spune Chidesciuc.
Si Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, sustine ca evolutia este influentata de cererea externa, in special pentru bunurile din industria auto. „Evolutia este in linie cu ultimele luni. Totusi, februarie este mai bun decat ianuarie. Primele doua luni nu sunt relevante. Este clar ca industria nu are cum sa fie pe teritoriu pozitiv la finele anului, avand in vedere efectul de baza nefavorabil."
Volumul lucrarilor de constructii a inregistrat in februarie o scadere de 1,1%, fata de aceeasi luna din 2008. „In cazul activitatii de constructii ne asteptam ca scaderea sa se accentueze semnificativ in perioada urmatoare si nu vedem o revenire decat, poate, pe final de an. Este de asteptat o contractie a activitatii si pe segmentul rezidential", potrivit lui Chidesciuc.

 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO