Eveniment

Constructiile si serviciile incing motoarele economiei

Constructiile si serviciile incing motoarele economiei

Click pentru imaginea intreaga

06.06.2008, 20:37 21

Toate sectoarele de activitate au avut o contributie pozitiva, cu exceptia agriculturii care nu a avut niciun aport, spre deosebire de alti ani in care avea o influenta negativa.
Constructiile si serviciile continua sa fie motoarele de crestere a PIB - estimat la 86,7 miliarde de lei (circa 23,5 miliarde de euro) -, inregistrand o majorare de 32,4%, respectiv de 7,5% fata de perioada similara a anului trecut. O evolutie pozitiva a inregistrat si industria, cu un avans de 5,4%.
Industria si constructiile au avut o contributie de 39% la formarea PIB, aportul serviciilor reprezentand 48,8%. Diferenta a revenit importurilor nete si majorarii sumelor colectate din taxe si impozite.
Serviciile au cea mai mare pondere in PIB, de 52,3%, iar industria si constructiile reprezinta 26,7%, respectiv 6,2%.
Presedintele INS, Vergil Voineagu, considera ca nu este potrivita compararea mecanismului economiei cu o masina, referindu-se la un comentariu al guvernatorului BNR privind riscurile de supraincalzire.
"Economia nu se incalzeste. Economia functioneaza si functioneaza in conditii de normalitate", a spus Voineagu, aratand ca pentru prima data in ultima perioada structura PIB este asimetrica. "Pana acum ne-am obisnuit ca una sau mai multe ramuri sa se plaseze in stanga ordonatei, avand o influenta negativa. Acum toate componentele au contribuit la cresterea PIB. Agricultura nu a avut niciun aport, nici pozitiv, nici negativ", a precizat Voineagu.
Productia ramurii agricole a crescut cu 2% fata de primul trimestru din 2007, in special pe seama productiei animale, dar s-a inregistrat o diminuare a valorii adaugate brute din agricultura, determinata de cresterea in mai mare masura a consumului intermediar (3,1%), fata de productie (2%).
Cererea interna a urcat cu 15,9% in raport cu nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Pe categorii de utilizari, aportul cel mai important a venit din partea consumului final individual al gospodariilor populatiei si consumului final al administratiilor publice, cele doua componente avand o influenta pozitiva de 12,8%, iar formarea bruta de capital fix a contribuit cu 6,9%. Consumul individual al gospodariilor populatiei a avut o pondere de 85,1% din PIB, iar formarea bruta de capital fix, de 24,3%. La polul opus, apare o influenta negativa a exporturilor, in conditiile in care volumul exporturilor a fost depasit de importuri. Contributia nefavorabila a exportului net si a variatiei stocurilor a fost de 11,5%.
Investitiile straine directe au ajuns in primul trimestru din 2008 la 1,58 mld. euro, cea mai mare parte fiind reprezentata de investitii in sectorul economic (87%), in timp ce sectorul bancar a atras doar 13% din total.
Comparativ cu finele anului 2007, investitiile straine directe au inregistrat in primul trimestru un avans de 3,8%, iar investitia directa a rezidentilor romani in strainatate a ajuns la finele lunii martie la 88 mil. euro.
In ceea ce priveste comertul international, dinamica exporturilor a devansat, in primul trimestru, dinamica importurilor, continuand trendul pe care s-a inscris in luna decembrie 2007.
Ponderea tranzactiilor intracomunitare reprezinta circa 70% din totalul exporturilor si importurilor.
Deficitul comercial ramane la cote ridicate, ponderea acestuia in PIB fiind in trimestrul I de 20,6%, cu un punct procentual sub nivelul din perioada similara a anului trecut.
Cel mai mare deficit comercial se inregistreaza in relatiile cu Germania, in special pe componenta de autoturisme, pe pozitiile urmatoare plasandu-se Federatia Rusa si Kazahstan, pe fondul importurilor de titei brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO