Eveniment

Construcţiile se ţin bine: plus 18%, la şapte luni. Statul compensează bine căderea abruptă – lucrările inginereşti au crescut cu 25%, la şapte luni, an/an. În aceeaşi vreme, sectorul rezidenţial, unde sectorul privat are pâinea şi cuţitul, a crescut cu 17%

Potrivit INS, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, an/an cu 18,1%

Potrivit INS, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, an/an cu 18,1%

Autor: Iulian Anghel

17.09.2020, 00:04 1302

♦ Deşi cu pondere mică în PIB, construcţiile mai îndulcesc puţin ceaiul economiei.

În iulie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă cu 4,3%. La şapte luni, an/an, construcţiile au crescut cu 18%, o performanţă excelentă, având în vedere că ea vine peste o creştere de 26% din anul pecedent şi într-un moment în care economia, în ansamblu, trece printr-o criză severă.

„Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să crească cu ritmuri ridicate în ciclul economic post-pandemie, perspectivă susţinută de persistenţa costurilor reale de finanţare la niveluri reduse pe termen mediu, oportunităţile de dezvoltare din economia internă şi programele lansate de Uniunea Europeană (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027)”, spune Andrei Rădulescu, economist al Băncii Transilvania.

Performanţa construcţiilor nu va salva însă economia în acest an, pentru că ponderea lor în PIB este mică. În ciuda creşterii spectaculoase, construcţiile au avut o pondere în PIB, în primul semestru, de 3,7%, la jumătate, de pildă, faţă de IT, cu o contribuţie de 7,2%. Construcţiile au contribuit în S1 cu 0,5% la creştere economică (minus 4,6%), iar IT&C cu 0,7%.  Performanţa celor două sectoare este notabilă, având în vedere că industria, cu o pondere în PIB de 19%, a contribui cu minus 3% la creşterea economică.

 Potrivit INS, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, an/an cu 18,1%.

Un lucru bun este că şi statul compensează, pentru că lucrările de construcţii inginereşti (lucrările mari ale statului) au crescut cu 25,5%, un procent enorm pentru ultimii ani.