Eveniment

Constructorii vor putea lucra mai uşor pe două şantiere simultan

Constructorii vor putea lucra mai uşor pe două...

Autor: Mediafax

26.02.2016, 00:04 542
Ministrul transporturilor Dan Costescu susţine că va promova o ordonanţă de urgenţă pentru simplificarea obţinerii avizelor necesare autorizaţiilor de construire din infrastructură, astfel încât să se elimine întârzierile cuprinse între şase luni şi doi ani înregistrate la unele proiecte.

„Am găsit pro­iecte blocate, am făcut o listă cu ele şi cu potenţiale soluţii, ele s-au materializat într-o ordonanţă de urgenţă care va fi cât mai curând promovată şi sperăm să rezolvăm multe din problemele pe care colegii noştri din teritoriu, partenerii noştri şi consultanţii ni le-au semnalat privind principalelele motive pentru întârzieri de la şase luni până la doi ani pentru construcţia de autostrăzi, căi ferate şi alte obiective mari de infrastructură.“

Potrivit ministrului, prin noul act normativ îi va fi uşurată constructorului posibilitatea de a deschide mai multe şantiere simultan şi de a lucra unde se poate cu viteză maximă, timp în care să fie rezolvate şi celelalte probleme privind avizele. „Pentru obţinerea acestei autorizaţii sunt necesare o mulţime de avize, printre care scoaterea din circuitul agricol, care dura câteva luni, iar prin noua procedură nu va dura nici măcar o zi pentru că terenul, odată achiziţionat prin diverse forme, va trece în cartea funciară direct pentru destinaţia pentru care a fost cum­părat. La obţinerea avizelor pentru electricitate şi gaz nu va mai dura câteva luni, ci se va da un aviz de principiu în 15 zile, practic din acel moment autoriza­ţia de construire se poate da. Pentru scoa­terea din circuitul forestier vom avea un termen scurt de 15 zile“, a explicat ministrul. El a arătat că va fi obligaţia constructorului să pună la dispoziţie avizele finale până la data predării şantierului.

„Este o regulă generală simplă, care ne va ajuta să progresăm foarte mult, mai ales că vom evita efectul de cascadă, înlănţuind o mulţime de avize care nu veneau. De la şase luni ne duceau la doi ani pentru exproprieri şi alte probleme care ne împiedicau să construim la timp“, a mai spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO