Eveniment

Consultantii de la Nexia: Impozitati luxul pentru a aduce 5,3 mld. lei la buget

Consultantii de la Nexia: Impozitati luxul pentru a aduce 5,3 mld. lei la buget

Luminita Ristea, managing partner la Nexia

23.07.2009, 00:00 44

Guvernul ar trebui sa taxeze suplimentar produsele de lux, cum ar fi imobilele si masinile scumpe, si sa introduca impozite pentru terenurile agricole nelucrate pentru a colecta mai multi bani la buget in contextul crizei, apreciaza consultantii Nexia International.

"Nu este impozitata Romania luxului. Taxa pe lux ar trebui sa fie introdusa pe proprietati si masini. Luxul etalat nu este impozitat si ne frustreaza. Exista case cu 16 camere. Acestora ar trebui sa li se aplice o taxa pe lux", a declarat Luminita Ristea, managing partner la Nexia.

In ceea ce priveste autoturismele, ea considera ca taxa pe lux ar trebui aplicata pentru cele a caror valoare depaseste 30.000 de euro. "Intr-un fel ar trebui sa fie impozitat un Tico si in alt fel o masina Maserati sau Lamborghini". Ristea a estimat ca prin aplicarea celor doua masuri ar putea fi colectate venituri suplimentare la buget, reprezentand aproximativ 1% din PIB, respectiv 5,3 mld. lei (1,2 mld. euro).

Introducerea impozitului pentru terenurile nelucrate ar conduce la cresterea rentabilitatii terenurilor prin marirea suprafetelor utilizate. "Nu exista o strategie agricola pentru Romania. Exista foarte multe terenuri nelucrate. Ar trebui sa fie pusa o taxa semnificativa pe terenurile nelucrate. Astfel, acestea ar putea fi date in arenda sau vandute si s-ar crea mari suprafete agricole. Terenurile trebuie sa fie incluse in circulatie economica", a precizat reprezentanta Nexia.

O alta masura propusa de firma de consultanta pentru cresterea incasarilor bugetare vizeaza actiuni pe linia evaziunii fiscale. "Au fost luate masuri, dar sunt pe hartie. Trebuie gasite parghi care sa actioneze activ si sa scoata veniturile din zona gri la suprafata. Exista legi, dar nu se aplica in mod corespunzator".

In ceea ce priveste majorarea TVA, consultantii Nexia apreciaza ca ar alimenta scaderea consumului si, prin urmare, ar conduce la reducerea incasarilor bugetare.

Nexia International este o retea de firme de audit si consultanta prezenta, prin 520 de birouri, in peste 100 de state, cu afaceri de peste 2,2 mld. $ in 2008.

 

Ce crede Nexia despre fiscalitate

  • Amanarea la plata a impozitelor vizeaza contribuabilii "bogati", care au bunuri valorificabile
  • Majorarea TVA ar duce la incasari mai mici la buget
  • Generalizarea platii anticipate a impozitului pe profit ar asigura statului venituri constante
  • Scutirea de impozit a profitului reinvestit nu poate fi aplicata la mijlocul anului
  • Impozitul minim trebuie sa fie eliminat
  • Agricultura trebuie declarata sector prioritar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO