Eveniment

Consumatorii casnici de energie isi pot alege alt furnizor

02.07.2007, 17:19 19

Consumatorii casnici din majoritatea statelor UE, inclusiv Romania, au asigurat, incepand cu 1 iulie, dreptul legal de a selecta furnizorii de energie electrica si gaze naturale, pe fondul intrarii in vigoare a reglementarilor privind deschiderea completa a pietei de profil, transmite Reuters.
Majoritatea consumatorilor europeni pot sa aleaga funizorii de energie, incepand cu 1 iulie.
"Teoretic consumatorul ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga si in final sa obtina preturi la energie mai mici decat cele pe care le platea pana in prezent. In practica acest consumator nu are experienta necesara ca sa opereze cu mecanismele pietei energiei. El nu va fi protejat de vechile preturi reglementate, decat intr-o perioada interimara. In final insa consumatorul ar putea obtine energia la preturi mai mari", a comentat analistul independent Jean Constantinescu.
UE urmareste cresterea concurentei pe pietele energetice, pentru a obtine reducerea preturilor, majorarea investitiilor in infrastructura, garantarea sigurantei livrarilor si incurajarea productiei de combustibili din surse regenerabile.
Procesul de liberalizare a inceput in urma cu mai multi ani, dar fostele monopoluri controleaza inca pietele de gaze naturale si electricitate, contribuind la mentinerea nivelurilor ridicate ale preturilor si la blocarea accesului unor concurenti potentiali. "Incurajez consumatorii europeni sa profite de libertatea de a alege furnizorii de energie. O piata energetica functionala poate fi obtinuta numai in cazul in care consumatorii se implica activ", a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.
Companiile europene au obtinut in anul 2004 dreptul de a negocia direct cu furnizorii.
Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Spania, Portugalia, Olanda, Irlanda si Marea Britanie au liberalizat deja pietele de energie electrica si gaze, in vreme ce in Finlanda si Suedia este deschisa doar piata de electricitate, iar in Italia este liberalizat doar sectorul gazelor.
Romania, Bulgaria, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburgul, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia si Slovenia au deschis complet pietele la 1 iulie, in vreme ce state precum Estonia, Grecia si Portugalia beneficiaza de extinderi ale datei limita, pana spre sfarsitul acestui an.
Ingrijorarea privind cresterea dependentei energetice fata de Rusia a transformat politica energetica in prioritatea Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO