Eveniment

Consumul creşte cu peste 20% de cinci luni

Consumul creşte cu peste 20% de cinci luni

Autor: Dana Ciriperu

04.12.2015, 00:07 1398

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în octombrie cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în primele zece luni avansul s-a ridicat la 7% (ca serie brută), motorul fiind consumul de alimente, băuturi şi tutun care de cinci luni creşte cu peste 20% lunar, arată rapoartele INS.

După rate lunare de creştere cuprinse între 7 şi 10% în prima jumătate a anului, cifra de afaceri din comerţul cu alimente, băuturi şi tutun a trecut la salturi de peste 20% începând din iunie 2015, lună care a fost marcată de intro­ducerea TVA de 9% la alimente.

Dacă anul trecut creşterile din aceeaşi perioadă a anului erau privite ca „o recuperare“ după declinul abrupt din perioada 2010-2012, vânzările din acest an vin să confirme faptul că, la fel ca în perioada de boom economic, consumul a devenit un motor de creştere al PIB-ului.

Mai mult, şi prognozele privind creşterea PIB-ului din anii următori sunt bazate pe doi mari indicatori: consumul şi investiţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO