Statistica a anunţat joi cifre impresionante ale creşterii consumului: plus 10,3% în septembrie, an/an, plus 8,4% între ianuarie şi septembrie, an/an, şi plus 0,9% în septembrie faţă de august.
Sunt cifre de creştere pe volum, deci deflatate. Creşterea consumului ar indica, în cele mai multe cazuri, o economie cu o creştere solidă. Dar economiştii sunt sceptici că avansul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, la nouă luni, se va reflecta proporţional şi în creşterea PIB-ului. Şi asta după ce s-au fript cu estimările la şase luni când consumul, puternic şi atunci, nu s-a văzut în creşterea PIB.
INS va publica săptămâna viitoare datele-semnal privind evoluţia produsului intern brut pe trimestrul al treilea şi pe primele nouă luni din an.
„Avem o estimare de creştere, în T3, de 1%, dar este posibil ca ea să fie mai mică“, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Consumul creşte foarte puternic stimulat de creşterile de pensii şi de salarii. Pensiile au crescut de două ori în acest an, prima dată în ianuarie şi a doua oară în septembrie – cumulat a fost o creştere de 40% a pensiilor - şi aceşti bani s-au dus în consum.