Eveniment

Consumul creşte puternic, dar investiţiile se temperează

Consumul creşte puternic, dar investiţiile se temperează

Autor: Iulian Anghel

08.06.2016, 00:07 139

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat ieri creşterea economică de 4,3% împinsă puternic în sus de consum, în vreme ce investiţiile, al doilea motor de creştere al economiei, s-au mai temperat.

Consumul gospodăriilor a crescut cu 10% în T1 comparativ cu T1 2015 (un plus de 4,4% în T1 2015, an/an). În aceeaşi vreme, investiţiile au avansat cu 7%, an/an, faţă de un avans de 8,3% în T1 2015 comparativ cu 2014.

„Dinamica investiţiilor a decelerat la 7%, an/an pe fondul incertitudinilor pieţelor financiare internaţionale din debutul anului, dar şi al riscurilor la adresa stabilităţii financiare pe plan intern (date fiind măsurile populiste)“, comentează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

În T1, consumul a contribuit cu 6,8 % la formarea PIB, în vreme ce investiţiile au contribuit cu 1,3%. Exportul net a contribuit negativ la creşterea economică – cu un minus de 3,4% Acest lucru subliniază încă o dată că excesul de cerere este satisfăcut de importuri, în lipsa unei oferte interne care nu ţine pasul cu cererea. În primele două luni din an deficitul comercial era deja de 2 miliarde de euro, iar, în T1 deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la aproape 1,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO